За Обаму мислили да је конобар

Index.hr
За Обаму мислили да је конобар

Барак и Мишел Обама у разговору за магазин "People" лична искуства која говоре да су предрасуде према црној популацији још снажне у САД-у па је и сам предсједник био помешан са чуварем паркинга или конобаром.

Првој дами се у продавници (трговачког центра) Таргет обратила бjелкиња са молбом да јој дохвати неки артикал са полице.

Такви инциденти су "дио свакодневног живота црне популације", рекла је Мишел Обама.

"Нема црног човјека мојих година који по изласку из ресторана није дожевио да му неко пружи кључеве и затражи да му довезе његов аутомобил", објаснио је Обама и истакнао да је то и сам доживио.

Грешка је у Обамином случају била очита јер је предсједник носио елегантни смокинг, али то није спречило бјелца да га "замоли да му донесе кафу", додала је Мишел Обама.

Након неколико убистава ненаоружаних црнаца које су убили бијели полицајци, али неће бити судски гоњени, Америка се дигла на ноге тражећи измјену закона о полицији.

"Те мале иритације или понижавајућа искуства су ситница у односу на оно што је претрпјела претходна генерација", рекао је Обама.

"Једно је ако помисле да сам конобар на свечаној вечери, а сасвим је друго ако мог сина прогласе лоповом и ставе му лисице или учине нешто горе зато што он хода улицом обучен као данашњи млади", рекао је Обама.

Предсједнички пар објашњава својим ћеркама од малих ногу "да се историја не развија брзином којом бисмо ми жељели, да су још присутни трагови ропства" и да је закон расне сегрегације укинут 1964. рекао је Обама и додао: "Чак и ако су ствари данас много боље, предрасуде још постоје".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана