За 100 дана побијено 800.000 Тутса

Глас Српске
За 100 дана побијено 800.000 Тутса

Адис Абаба - Прошле су 24 године од геноцида над Тутсима у Руанди, током којег је убијено најмање 800.000 људи, преноси агенција Анадолија.

Становници Руанде су пред очима свијета били суочени с једним од најокрутнијих злочина у историји, а Уједињене нације су 7. април прогласиле Даном сјећања на жртве геноцида у Руанди.

Док још траје потрага за правдом и кажњавањем одговорних за геноцид, свјетска јавност и становници Руанде не заборављају колонијалну Белгију, која је потпаљивала етнички национализам у овој земљи, Уједињене нације које нису интервенисале, али исто тако не заборављају ни Француску и САД.

Након Нијемаца у 19. вијеку, Руанда је 1922. године пала под колонију Белгије, а право лице мржње и етничких подјела које су насљеђе колонијализма показало се 6. априла 1994. године.

Систематски покољи започели су након што је срушен авион тадашњег предсједника Руанде Жувенала Хабиаримана, а племе Хута је за његову смрт оптужило припаднике племена Тутса.

Током покоља који су трајали око 100 дана, а које су предводили представници Хута, на сваком мјесту гдје би затекли припаднике Тутса убијали су их, као и припаднике Хута који су се противили насиљу.

Док су покољи трајали већина војника Уједињених нација напустила је земљу, Француска је тада пружила подршку групама Хута, што је злочине у овој земљи довело до несагледивих размјера.

Француска је покренула операцију на југозападу земље с циљем формирања безбједносне зоне. Умјесто да заустави геноцид, Француска је предводницима геноцида дала оружје.

РПФ на челу с Паулом Кагамеом, који је припадник Тутса и актуелни предсједник Руанде, 4. јула је успоставио контролу над регијама Кигали и Бутаре.

Током тромјесечних покоља, према подацима УН, 1994. погинуло је 800.000 људи, док је према званичним подацима Руанде погинуло више од милион Тутса и припадника Хута.

Преживјеле жртве почеле су тражити правду на Међународном суд за ратне злочине почињене на подручју Руанде (ИЦТР), а осим тога су аплицирали и судовима у Белгији и Француској. На ИЦТР-у су процесуиране 93 особе, од којих је 62 проглашено кривим.

Француска помагала

Француски новинар Патрик де Сент-Екупери написао је чланак "Наша кривица у Африци", у којем је, позивајући се на француску архиву, објавио да је Француска помагала извршиоцима геноцида у Руанди. Он је навео да је 2.500 француских војника у Руанду послато у склопу операције "Тиркиз", с циљем спречавања геноцида, но овим војницима је дата тајна наредба којом су задужени да наоружају Хуте, починиоце геноцида. Навео је такође да је ову наредбу издао предсједник Француске Франсоа Митеран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана