Vučić obilježio svoju slavu u podvorju SPC u Moskvi

Srna
Vučić obilježio svoju slavu u podvorju SPC u Moskvi

Beograd/Moskva - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obilježio je svoju krsnu slavu Svetog Nikolu u Moskvi, sječenjem slavskog kolača u srpskoj Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Svetu liturgiju služio je starješina Podvorja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Moskvi, episkop moravički Antonije, koji je istakao da je ovo prvi put u istoriji da jedan predsjednik Srbije posjeti Podvorje, javio je „Sputnjik“.

„Za nas, za našu crkvu, ovo je istorijski događaj-prvi put u obnovljeno Podvorje dolazi predsednik naše države i vi ste prvi koji ćete ući u istoriju ovoga podvorja, ovoga hrama, kao predsednik koji je našu crkvu posetio i posle Oktobarske revolucije“, rekao je episkop Antonije.

On je podsjetio da je SPC u Moskvi otvorila svoje predstavništvo 2002. godine, njegovim dolaskom, a da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla ustupljen srpskom Podvorju 1999. godine, kao mjesto gdje će se okupljati Srbi i vjernici SPC.

„Vi ste danas, kao čovek patriota, kao čovek koji voli svoju zemlju, ostavili svoj dom, a mi Srbi znamo šta znači krsna slava. Ali, interesi države su kod vas iznad porodice, iznad ličnih interesa, što govori o vašoj velikoj ljubavi prema svojoj državi, koju vi dosledno predstavljate“, rekao je vladika Antonije.

On je u ime SPC i Podvorja poklonio Vučiću ikonu Svetog Nikole, a srpski predsjednik je episkopu uručio knjigu „Sabornik manastira srpskih“.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović, ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić, kao i vjernici i predstavnici srpske dijaspore, koji danas obilježavaju Nikoljdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana