Вучић: Убрзати све пројекте на Космету како би се зауставило исељавање Срба

Срна
Вучић: Убрзати све пројекте на Космету како би се зауставило исељавање Срба

Звечан - Предсједник Србије Александар Вучић позвао је вечерас у Звечану политичке представнике Срба са Косова и Метохије да убрзају све пројекте у јужној српској покрајини које Србија може да реализује како би било заустављено исељавање српског народа.

"Убрзајте све, немојте да чекате и одуговлачите, за свако село и сваку кућу. Да појачамо ако можемо било шта и било где, зауставимо исељавање ...", рекао је Вучић током састанка и позвао српске представнике да укажу како Србија економски може да помогне.


Он је истакао да Србија планира економски да добије значајан примат на западном Балкану и да потом из тога извуче и неке политичке одлуке у своју корист.

Вучић каже да је важно да се развије бизнис на Косову и Метохији и да ће Србија за то плаћати високе подстицаје, много веће него у централној Србији.

"Наше је да се удружимо, окупимо, будемо борбени и снажни, чувамо сваког човека и свако дете да нађе посао и остане овде. Зато морамо да оснажимо Трепчу са 13 милиона евра, још шест милиона евра за водовод Митровица - Звечан - Зубин Поток...", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија ове године има новца за ове пројекте, а наредне године настојаће да издвоји још више, што није проблем док има привредни раст на нивоу какав има данас.

Вучић је поновио да Србија добро разумије позицију у којој се налази и додао да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на подручју Косова и Метохије.

"Нама не преостаје ништа друго до да се боримо за интерес нашег народа и земље, али да добро разумемо позицију у којој се налазимо и да знамо колико би нас драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју. Знам да ви то одлично знате, посебно Срби јужно од Ибра", рекао је предсједник Србије.

Вучић је истакао да нема алтернативе разговору и да морају да иду у Брисел и разговарају, јер од тога зависи безбједност Срба на Космету.

Он каже да су разговори у Бриселу веома тешки и да су далеко од рјешења које не би унизило једну или другу страну.

Вучић је указао да Срба данас има тек пет до шест одсто на Косову и Метохији, па им, ако се нешто не промијени, неће вриједити шта год да имају "од катастра".

Предсједник Србије је истакао да се мора урадити нешто на побољшању демографске слике, јер Срби као нација нестају, а Албанци на Космету су 17 година у просјеку млађи од Срба.

Након Вучићевог уводног обраћања политичким представницима Срба са Космета састанка је затворен за јавност.

Састанку присуствују политички представници Срба са Космета, предсједници већински српских општина, представници Српске листе...

Почетак овог састанка, који је био најављен за 20.30 часова, каснио је зато што Вучић, како је потврдио, телефоном разговарао са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Вучић сутра наставља посјету Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана