Вучић: Србија не да никоме да дира мукотрпно стечену слободу

Танјуг
Вучић: Србија не да никоме да дира мукотрпно стечену слободу

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Београду на свечаној академији поводом обиљежавања стотину година од побједе у Првом свјетском рату да Србија мукотрпно чува своју тешко стечену слободу и не да никоме да је дира.

“Знали смо како се оружјем брани слобода, али је за нас најважније да чувамо мир. Србија нема важнију потребу од мира и добрих односа са својим суседима. Само у миру можемо да градимо своју Србију”, нагласио је Вучић и замолио да жељу за миром нико не схвата као слабост.


Он је подсјетио да је на данашњи дан српска војска ослободила Београд и додао да је доћи до Београда “значило доћи до слободе”.

Он је нагласио да су у Великом рату побиједили мали људи, наводећи да су губици међу цивилима у Србији били немјерљиви.

“Када бисмо свакоме од наших предака одржали само један минут тишини ћутали бисмо две године четири месеца и 14 дана. Толика је трагедија српског рода”, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је француски генерал Луј Франше дж Пере говорио о Србима као сељацима који су храбри и горди.

“Наш град је рушен више од 40 пута, а опет нико није за себе оставио толику обавезу, дуг људи који су узели пушке и ушли у историју. Дали су себе, без потребе да тај дуг наплате”, навео је Вучић.

Он је указао да данас, 100 година послије Првог свјетског рата, побједе и успјеха, “стоји храбра Србија”.

“Суочени смо са бројним недаћама, али ова Србија мукотрпно чува своју војну неутралност и независност. Србија напокон упознаје наше мане да би их лечили”, истакао је Вучић.

Свечана академија поводом обиљежавања стотину година од побједе у Првом свјетском рату у београдском Центру “Сава” почела је интонирањем химне “Боже правде”.

Свечаности су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић и премијер Жељка Цвијановић.

Присуствовали су и чланови Владе Србије и Српске, предсједник Скупштине Маја Гојковић, представници политичког живота, чланови дипломатског кора, вјерских заједница, те бројни други гости.

Свечана академије организована је на дан када је 1918. године Београд ослобођен од аустроугарске окупације у Првом свјетском рату.

Српска војска под командом војводе Петра Бојовића ослободила је Београд само мјесец и по дана од пробоја Солунског фронта, прешавши 450 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана