Вучић: Не чекати велике силе, узети судбину у своје руке

Срна
Вучић: Не чекати велике силе, узети судбину у своје руке

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија никоме није пријетња и да је својом уздржаношћу успјела да сачува мир и стабилност, те допринесе рјешавању највиталнијих економских проблема, као и да ће наставити тим путем.

Вучић је рекао да му се чини да неки у Европи мисле да имају право да држе придике Србији, иако знају како су утицали на то да јој се узме дио територије, али да Срби то не заборављају.


"Србија штити мир и стабилност у целом региону", рекао је Вучић на конференцији за новинаре послије разговора са премијерима Бугарске Бојком Борисовим, Грчке Алексисом Ципрасом и Румуније Михаијуом Тудеосеуом.

Говорећи о гасној интерконекцији, Вучић је навео да тај пројекат Србију кошта 85 милиона евра, да је добила грант од 49,1 милиона евра од ЕУ, а да је остала финансијска средства сама обезбиједила.

"Рачунамо да у најскорије време можемо да пројекат приведемо намени", нагласио је Вучић, те је напоменуо да намјеру Бугарске да у близини Црног мора изгради европски "хаб" са више цјеводовда преко којих би узимали гас из више извора, што је значајно за Србију због све веће потрошње гаса.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је било ријечи о прузи која ће повезивати ове четири земље, а тиче се повезивања грчких лука са Бугарском, али и о модернизацији жељезничке везе између Београда и Солуна, као и Софије.

Он је истакао важност пруге Солун–Београд и њену модернизацију, као и даље повезивање са Софијом, као и жељезничко повезивање Солуна и Александропоља са Варном, и даље са Румунијом.

Када је ријеч о енергетици, Ципрас је рекао да је у току изградња једног гасовода из Азербејџана, као и оног из Турске, те да је у плану да се изгради вертикална осу која ће повезивати трансјадрански гасовод, тако да би један коридор ишао према Бугарској, али и према гасоводима у Румунији и Србији.

Премијер Бугарске Бојко Борисов поручио је ЕУ да са Србијом, Румунијом, Грчком и Бугарском има безбједан и предвидљив Балкан који неће правити проблеме.

"Наше пријатељство није уперено ни против кога, против Русије, Турске, САД или ЕУ, само желимо да привучемо инвестиције, да можемо да градимо инфраструктуру, јер тамо гдје се инфраструктура гради, нема рата", рекао је Борисов.

У вези са захтјевом предсједника Турске да се ревидира споразума из Лозане, Борисов је рекао да ревидирање међународних уговора није конструктивно и добро за Балкан.

Борисов је навео да треба нормализовати односе са Русијом, Турском и САД, јер без тога нема стабилности на Балкану, као и да се мора ријешити и проблем Скопља, без ултиматума и наметања.

"Морамо судбину узети у своје руке, а не да чекамо шта говоре велике силе", рекао је Борисов.

Премијер Румуније Михаиј Тудосе је рекао да је договорено одржавање састанака министарстава унутрашњих послова четири земље, која ће се бавити питањем миграната, и да ће први састанак бити одржан почетком марта у Букурешту.

Према његовим ријечима, констатовано је да је потребно да се организује састанак министара инфраструктуре, енергетике, спољних и унутрашњих послова почетком марта идуће године у Букурешту, а онда у мају поново у Грчкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана