Вучић: Без компромиса-још једна грешка више у нашој историји

Вучић: Без компромиса-још једна грешка више у нашој историји 02.02.2018 10:46 | Танјуг

Беч - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је, у интервјуу најтиражнијем бечком дневнику "Кронен цајтунг", да ће, ако Срби и Албанци не могу наћи рјешење за питање Косова и Метохије, за шта су потребан компромис и уступци, то бити још једна грешка више у историји два највећа народа на Балкану.

Вучић, који се налази у званичној посјети Аустрији, захвалио је канцелару Себастијану Курцу за подршку Србији, то што је увијек био отворен за тежње Србије што је био један од малобројних који су разговарали уз поштовање.

"Сада је на нама да обавимо наш део задатака. Највећи проблем је наравно решење косовског питања. За то смо покренули дијалог међу нама самима и морамо пронаћи компромис, у којем ће Албанци и Срби морати да учине уступке. Ако нам то не успе онда ћемо имати још једну грешку више у историји два највећа народа на Балкану", објаснио је он.

Вучић је, на констатацију да се састајао више пута са представницима косовских Албанаца те питање да ли има напретка, рекао да се разговара, и указао да у посљедњих пет година није било ниједног етнички мотивисаног конфликта.

"Након недавног убиства Србина на Косову смо одмах ступили у контакт, како не би дошло до ескалације. Ја сам боравио на Косову како би Србе умирио", додао је он.

Вучић је истовремено поручио Албанцима да Србија неће признати независност Косова, истичући да је немају јер су за то потребни Срби.

"Без Србије нема чланства у УН, без Србије нема пријема у Интрпол, без Србије нема државних посета у Кини", нагласио је Вучић.

Он је рекао да су "све карте на столу" и да, ако се одвија "узимање и давање" по фер принципу може доћи до рјешења.

"И тада би за Србију била сва врата Европе отворена. Наравно морамо још побољшати владавину права, али на другој страни смо ставили финансије под контролу", поручио је предсједник Србије.

Он је подсјетио да је јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, и да је бољи него у многим другим земљама.

Указао је да је послије економских реформи двије године заредом буџет у суфициту, стопа незапослености смањена са 26 на 12 одсто, изражавајући наду да ће ове године пасти на 10,5 процената.

"Све у свему ми смо побољшали наше место на ранг листи Светске банке за 50 места. Прошле године смо имали стране инвестиције у вредности од 2,6 милијарди долара.

Поређења ради Хрватска, као чланица ЕУ, имала је 947 милиона страних инвестиција. Међутим и поред тога морамо нашу економску професионалност даље побољшати, а у томе нам помажу Аустрија, њена Привредна комора и њен председник Кристоф Лајтл", рекао је Вучић.

Када је ријеч о Босни и Херцеговини констатовао је да увијек добија иста питања.

"Пет година стално говорим једно те исто и пустите ме да изнесем кристално јасни став Србије. Ми подржавамо територијални интегритет БиХ. Ми подржаванмо интегритет РС унутар БиХ, у оквиру Дејтонског споразума. Ако се унутар БиХ жели нешто мењати онда је то ствар три народа која живе у тој земљи. Ми немамо ниједан други интерес осим мира и стабилности у региону, као и да се Срби и други у БиХ осећају безбедно", рекао је Вучић.

Он је нагласио да неће попустити док у региону не буде основана права заједничка економска зона.

"Ако желите можете нас називати "малом ЕУ на Западном Балкану". То се можда некима неће свидети, али то нам не смета. Нама су потребне исте царинске стопе, исте субвенције за стране инвеститоре. Желимо да створимо заједничко тржиште међу нашим земљама. Замислите шта би заједничко тржиште на Балкану могло све да учини", казао је Вучић.

Он је рекао да албански премијер Еди Рама подржава његову тежњу, те навео да статистичари тврде да Србија губи седам одсто економских прихода само због тога што камиони стоје на бројним границама.

Такође, увјерен је, то би смањило емиграцију из земаља региона.

На констатацију да у Европи расте забринутост због џихадистичког ислама усљед повратника Исламске државе са ратишта на Косово и у БиХ, што је близу Србије, због чега би требало да буде забринут, Вучић је одговорио да ако то потврди онда би многи људи говорили да претјерује и да жели само позицију своје земље да прикаже у бољем свјетлу.

"Због тога покушавам да што мање говорим о том проблему. За то могу само рећи да наше безбједносне власти сарађују тијесно са европским", закључио је он.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица