Vojska SAD poslala mrtvačke sanduke na granicu dvije Koreje

Agencije
Vojska SAD poslala mrtvačke sanduke na granicu dvije Koreje

Američka vojska je saopštila da je poslala 100 drvenih sanduka na granicu dvije Koreje da bi bila spremna za predaju posmrtnih ostataka američkih vojnika.

Oni se od Korejskog rata vode kao nestali.

Portparol američkih snaga u Koreji Čed Kerol je rekao da je 158 metalnih kovčega za transport poslato u bazu kod Seula i u njima će ostaci vojnika biti poslati kući.

Sjeverna Koreja je pristala da vrati posmrtne ostatke Amerikanaca tokom samita lidera Kim Džong Una i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Iako pripreme američke vojske sugerišu da bi do povratka posmrtnih ostataka moglo doći svakog časa, ne zna se kada će i na koji način to biti učinjeno.

Kerol je ranije danas odbacio navode južnokorejske agencije Jonhap da su američka vojna vozila sa više od 200 sanduka planirala da danas pređu u Sjevernu Koreju. Prema njegovim riječima, planovi za repatrijaciju su “još uvijek preliminarni”.

U izjavi američkih snaga je navedeno da je 100 drvenih “privremenih tranzitnih kutija” napravljenih u Seulu poslato u Zajedničko bezbjednosno područje na granici u okviru priprema za “prijem i transport ostataka na dostojanstven način kada bude poziva da se to učini”.

Između 1996. i 2005. zajednički američko-sjevernokorejski timovi su izveli 33 operacije predaje u kojima su vraćeni ostaci 229 američkih vojnika.

Te aktivnosti su zamrle tokom više od jedne decenije zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja i američkih tvrdnji da bezbjednost američkih stručnjaka u tim misijama nije bila dovoljno garantovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana