Војни маневри САД разљутили К ину

Агенције
Војни маневри САД разљутили К ину

Пекинг - Кина је у петак осудила акције америчке војске у Јужном кинеском мору, назвавши их “неодговорним и опасним” и позвала на њихово заустављање.

Званични Пекинг је изразио велико незадовољство што је амерички војни авион надлијетао дио Јужнокинеског мора на којем Кина гради вјештачка острва, те је позвао Вашингтон да престане с тим или се може догодити несрећа.

- Кина је јако незадовољна прелетима авиона америчке војске - рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Хонг Леј.

Званични Пекинг је поручио да има право да надгледа ваздушни простор изнад вјештачки направљених острва у Јужнокинеском мору, послије најновијег инцидента гдје је један амерички извиђачки авион наводно упозорен да ту област напусти.

Новинска екипа Си-Ен-Ена извијестила је да је била свједок инцидента у сриједу, када је диспечер кинеске морнарице осам пута затражио од најмодернијег шпијунског авиона америчких ваздухопловних снага “П8-А посејдон” да напусти простор изнад гребена Фајри крос, гдје Кина спроводи опсежне радове.

- Ово је кинеска морнарица... Ово је кинеска морнарица... Идите! - рекао је диспечер, на одговор америчке посаде да лете међународним ваздушним простором.

Хонг је, међутим, истакао да Кина “има право да надзире поменути ваздушни простор и море да би се осигурала национална безбједност и избјегле поморске несреће”.

- Надамо се да релевантне државе поштују суверенитет Кине над Јужнокинеским морем, да ће одустати од дјеловања која могу појачати контроверзе и имати конструктивну улогу у регионалном миру и стабилности - казао је Хонг.

Вијетнам, Филипини, Малезија и Брунеј полажу право на дијелове стратешки важног Јужног кинеског мора, али Пекинг тврди да та територија готово у цијелости припада Кини, што је изазвало забринутост у региону и шире.

Филипини су прошлог мјесеца изразили посебну забринутост због кинеске кампање присвајања коралних гребена у архипелагу Спратли, која је подстакла бојазни о могућности сталних кинеских база далеко у океану. Кина је, са друге стране, изразила забринутост због могућег плана САД за слање војних авиона и бродова да би се обезбиједила слобода навигације у Јужнокинеском мору.

Кери

Амерички државни секретар Џон Кери, који је прошле седмице боравио у Кини, изјавио је да је том региону неопходна “мудра дипломатија” у погледу односа између Удружења земаља југоисточне Азије (АСЕАН) и Кине, “а да не постоје војна узлетишта”, очигледно мислећи на писте које САД вјерују да Кина гради на гребенима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана