Vojni analitičari lobiraju za ratove u Siriji i Iraku

Agencije
Vojni analitičari lobiraju za ratove u Siriji i Iraku

Vašington - Vojni analitičari koji se pojavljuju u udarnim terminima na velikim američkim televizijama držeći zapaljive i ratoborne govore lobiraju za ratove na Bliskom istoku radi pribavljanja profita vojnoj industriji.

Ugledni američki sajt "Nejšn" objavio je to kao istraživanje novinara Li Fanga o tome ko su ljudi koji se bez prestanka pojavljuju na svim televizijama u SAD.

Ispostavilo se da većina njih ima ugovore sa Pentagonom. Na primjer, vojni televizijski analitičar, penzionisani general Džek Kin koji se pojavio na TV Foks bar devet puta za dva mjeseca, zagovarao je da poslije bombardovanja Iraka krene bombardovanje Sirije, kao što se i dogodilo. Kin je vojni analitičar Foks televizije, najveće kablovske medijske mreže, koji se redovno pojavljuje nedjeljom u udarnim terminima.

On je uvijek u medijima predstavljan samo kao penzionisani general, a izostavljano je da je on specijalni savjetnik u "Akademi" što je novo ime za zloglasnu privatnu vojsku poznatu pod imenom "Blekvoter", kao i da je član uprave vojne firme "Dženeral Dinamiks". Vodeći mediji poput dnevnika "Njujork tajms" ili britanski javni servis Bi-Bi-Si, prenosili su stavove ovog vojnog eksperta koji teško da može da bude neutralan.

TV Foks ima oko četiri i po miliona gledalaca u udarnom terminu. Ta televizija ne emituje mišljenje nekog drugog vojnog analitičara koji drugačije misli, pa tako gledaoci ne mogu da biraju niti da čuju takozvanu "drugu stranu" bez koje nema novinarske profesije.

Vojna komentatorka TV mreže Si-En-En Fransiz Taunzend radila je nekada u administraciji Džordža Buša. Sada redovno komentariše vojne teme na pomenutoj TV, a pritom je istovremeno i savjetnik u više konsultantskih firmi. Radi takođe i za firmu koja ima vlasničkog udjela u preduzećima koja proizvode oklopna vozila, pa tako imaju i svoje interese u operacijama u Iraku.

Sličan je slučaj generala Antonija Zinija koji je komentarisao strašne scene odsijecanja glava, zagovarajući slanje američkih trupa u region Iraka i Sirije.

Zini je član uprave vojnog giganta Bi-ij-i sistem koja je bazirana u Velikoj Britaniji i koja potencijalno ima interese u Iraku.

Korporacije vode ratove

Preduzeće Donalda Ramsfelda "Halibarton" izvuklo je velike profite iz drugog iračkog rata kupujući naftu u bescjenje i snabdijevajući intendantske službe američkih privatnih vojski i državne vojske u Iraku. Sve to dešavalo se u vrijeme kada je Ramsfeld bio ni manje ni više nego - ministar odbrane. Prije toga, na Kosovu su velike profite izvlačile i još izvlače američke firme u rukama bivšeg glavnokomandujućeg NATO-a Veslija Klarka i bivše državne sekretarke Madlen Olbrajt.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana