Војни аналитичари лобирају за ратове у Сирији и Ираку

Агенције
Војни аналитичари лобирају за ратове у Сирији и Ираку

Вашингтон - Војни аналитичари који се појављују у ударним терминима на великим америчким телевизијама држећи запаљиве и ратоборне говоре лобирају за ратове на Блиском истоку ради прибављања профита војној индустрији.

Угледни амерички сајт "Нејшн" објавио је то као истраживање новинара Ли Фанга о томе ко су људи који се без престанка појављују на свим телевизијама у САД.

Испоставило се да већина њих има уговоре са Пентагоном. На примјер, војни телевизијски аналитичар, пензионисани генерал Џек Кин који се појавио на ТВ Фокс бар девет пута за два мјесеца, заговарао је да послије бомбардовања Ирака крене бомбардовање Сирије, као што се и догодило. Кин је војни аналитичар Фокс телевизије, највеће кабловске медијске мреже, који се редовно појављује недјељом у ударним терминима.

Он је увијек у медијима представљан само као пензионисани генерал, а изостављано је да је он специјални савјетник у "Академи" што је ново име за злогласну приватну војску познату под именом "Блеквотер", као и да је члан управе војне фирме "Џенерал Динамикс". Водећи медији попут дневника "Њујорк тајмс" или британски јавни сервис Би-Би-Си, преносили су ставове овог војног експерта који тешко да може да буде неутралан.

ТВ Фокс има око четири и по милиона гледалаца у ударном термину. Та телевизија не емитује мишљење неког другог војног аналитичара који другачије мисли, па тако гледаоци не могу да бирају нити да чују такозвану "другу страну" без које нема новинарске професије.

Војна коментаторка ТВ мреже Си-Ен-Ен Франсиз Таунзенд радила је некада у администрацији Џорџа Буша. Сада редовно коментарише војне теме на поменутој ТВ, а притом је истовремено и савјетник у више консултантских фирми. Ради такође и за фирму која има власничког удјела у предузећима која производе оклопна возила, па тако имају и своје интересе у операцијама у Ираку.

Сличан је случај генерала Антонија Зинија који је коментарисао страшне сцене одсијецања глава, заговарајући слање америчких трупа у регион Ирака и Сирије.

Зини је члан управе војног гиганта Би-иј-и систем која је базирана у Великој Британији и која потенцијално има интересе у Ираку.

Корпорације воде ратове

Предузеће Доналда Рамсфелда "Халибартон" извукло је велике профите из другог ирачког рата купујући нафту у бесцјење и снабдијевајући интендантске службе америчких приватних војски и државне војске у Ираку. Све то дешавало се у вријеме када је Рамсфелд био ни мање ни више него - министар одбране. Прије тога, на Косову су велике профите извлачиле и још извлаче америчке фирме у рукама бившег главнокомандујућег NATO-а Веслија Кларка и бивше државне секретарке Мадлен Олбрајт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана