Vojna vježba Velike Britanije zbog pretnji Rusije

B92, Tanjug
Vojna vježba Velike Britanije zbog pretnji Rusije

London - Britanska vazduhoplovna armija održala je najveće vojne vježbe u posljednjih 13 godina u znak odbrane od mogućih pretnji Rusije, prenosi agencija Tas.

Kako je saopšteno, vazduhoplovne vježbe su podstaknute "čestim pojavljivanjem ruskih lovaca na nebu iznad Britanije".

"Armija je održala niz vježbi u vaduhu kao pripremu za bilo kakve napade na Veliku Britaniju", navodi list "Sandej tajms".

U nedavno održanim jednodnevnim vježbama na nebu iznad sjeveroistočne Engleske je učestvovalo 20 lovačkih aviona "tajfun" i bombardera "tornado", prenosi Sputnjik.

Kako je navedeno, vježbe su održane još 19. marta, ali su informacije o britanskim "ratnim igrama" objavljene tek danas.

U januaru su Britanci pozvali na razgovor ruskog ambasadora u Londonu povodom toga što je jedan domaći civilni avion morao da skrene s kursa, jer su dva ruska bombardera TU-95 "medved" letjela iznad Lamanša, doduše izvan britanskog vazdušnog prostora.

Ranije ovog mjeseca, irski list Ajriš egzaminer objavio je kako je više aviona na komercijalnim letovima moralo da mijenja pravac u irskom vazdušnom prostoru zbog blizine dva ruska bombardera.

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, izdalo saopštenje u kojim se ističe kako ruski ratni aviona ne krše međunarodne propise i ne povređuju vazdušni prostor bilo koje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana