Vlada Njemačka će podržati termin - Genocid nad Jermenima

Agencije
Vlada Njemačka će podržati termin - Genocid nad Jermenima

Berlin - Njemačka vlada, pod pritiskom poslanika iz sopstvenih redova, podržaće parlamentarni prijedlog prema kome je masakr Jermena u Turskoj prije jednog vijeka primjer “genocida”, rekao je danas portparol njemačkog kancelara Štefan Zajbert.

Ovo je veliki politički pomak za Njemačku, koja će se pridružiti Francuskoj, Evropskom parlamentu i papi Franji u upotrebi termina genocid kada opisuju pokolj Jermena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, 1915. godine, prenosi Rojters.

“Vlada podržava prijedlog rezolucije prema kojoj sudbina Jermena tokom Prvog svjetskog rata služi kao primjer u istoriji masovnih ubistava, etničkog čišćenja, protjerivanja i genocida tokom dvadesetog vijeka”, rekao je Zajbert.

Turska je priznala da je veliki broj jermenskih hrišćana poginuo u sukobima koji su počeli 15. aprila 1915. godine, ali osporava da je bilo stotine hiljada poginulih i da su bili rezultat kampanje sistematske eliminacije.

Njemačka je dugo odbijala da koristi termin genocid za masakr nad Jermenima da ne bi uvrijedila Tursku i 3,5 miliona Nijemaca turskog porijekla ili Turaka koji žive u Njemačkoj.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer juče je u intervjuu za televiziju ARD odbio da upotrijebi termin genocid za masakr nad Jermenima.

“Odgovornost ne može da se svede na samo jednu riječ”, rekao je Štajnmajer

Međutim, više poslanika iz redova Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije, njenog koalicionog partnera, ubijedili su vladu da promijeni stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana