Викиликс објавио упутства за шпијуне

Агенције
Викиликс објавио упутства за шпијуне

Вашингтон - "Викиликс" је у недјељус објавио два документа Централне обавјештајне агенције /CIA/ са савјетима шпијунима како да заштите свој идентитет употребом лажних докумената приликом проласка преко међународних граница.

"Викиликс" наводи да два документа, који датирају из 2011. и 2012. године, носе ознаку повјерљиво и "NOFORN" што значи да не треба да се показују савезничким обавјештајним агенцијама.

У документима је наведено неколико стратегија за агенте како би избјегли додатне прегледе на аеродромима и границама.

"У једном од инцидената током проласка кроз европски аеродром, безбједносни званичници су одабрали агента CIA за додатни преглед. Мада нису имали разлог за то, службеници су га можда изабрали јер је био превише лежерно обучен а носио је дипломатски пасош", пише у једном од докумената.

Послије прегледа у торби агента CIA пронађени су трагови експлозива и упркос испитивању, он се држао свог тајног идентитета да је учествовао у антитерористичкој обуци у САД и дозвољено му је да настави пут.

У свом саопштењу "Викиликс" наводи да наведени примјер са собом носи питање - "уколико су трагови експлозива објашњени наводном обуком, шта је тај агент заиста радио пролазећи кроз аеродром у ЕУ и зашто му је дозвољено да настави пут?"

Из једног од докумената CIA, под називом "Преглед Шенгена", види се да је CIA веома забринута јер европске државе уводе биометричке безбједносне мјере за особе са америчким пасошом и да нови систем представља велику пријетњу по идентитет или другим ријечима, све је теже агентима да путују са лажним документима.

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж наводи да документа показују да CIA намјерава да настави шпијунажу у Европи.

"CIA је, током администрације Џорџа Буша, вршила отмице из држава ЕУ, укључујући Италију и Шведску. Ова упутства говоре да и под администрацијом Барака Обаме CIA и даље намјерава да се убацује унутар граница ЕУ и да води тајне операције у чланицама европског блока", закључује Асанж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана