Vigemark: Nema zdravog okruženja bez snažnog i nezavisnog pravosuđa

Srna
Vigemark: Nema zdravog okruženja bez snažnog i nezavisnog pravosuđa

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je danas u Sarajevu da svaka zemlja koja teži članstvu u EU mora dokazati da ima kredibilne i stabilne institucije koje čine temelj vladavine prava i odgovorno, profesionalno i nezavisno pravosuđe.

Obraćajući se članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, Vigemark je istakao da nema zdrave političke scene i okruženja bez snažnog i nezavisnog pravosuđa.


"Mi želimo da vam pomognemo da ostvarite funkcionalan i efikasan pravosudni sistem koji može donijeti rezultate u jednom veoma složenom zakonskom okviru. I mi smo svjedoci neprimjerenih političkih pritisaka i uplitanja u rad pravosuđa i u sudske postupke, a vi nekada imate samo ograničena sredstva da se borite protiv takvih pritisaka i da se branite od neprimjerenih napada", rekao je Vigemark.

On smatra da se ne treba bojati otvaranja "Pandorine kutije" ako će to odvesti ka unapređenju i poboljšanju rada ove institucije.

"O ovome se više puta razgovaralo kroz strukturalni dijalog koji se, nažalost, vrlo često percipira kao nešto što se svelo isključivo na nacrt zakona o sudovima i nadležnosti suda, a zaboravlja se da je to bila višegodišnja platforma koja, između ostalog, zagovara funkcionalnost i efikasnost institucija pravosuđa, uključujući i VSTS", rekao je Vigemark, naglasivši potrebu nastavka takvog dijaloga.

On je posebno istakao da proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija mora biti odvojen od politike, navodeći da će uvijek biti onih koji će pokušati politizovati ova pitanja.

Vigemark je podsjetio da Reformska agenda ima značajan dio koji se odnosi na vladavinu prava i da je neprimijećeno napravljeno dosta iskoraka u pravosuđu.

"Mi želimo nastaviti saradnju sa vama kako bi pravosuđe ostalo u fokusu svih napora, jer bilo koja druga aktivnost neće biti moguća bez snažnog pravosuđa", izjavio je Vigemark.

On je poručio da reformu pravosuđa treba staviti u sami centar svih aktivnosti, dodajući da zna da ova poruka nije popularna, posebno u periodu kada se političari pripremaju za predizborne kampanje.

"Ne može se niko kriti iza države i elite koja kontroliše institucije. Mi imamo mehanizme protiv toga i postoje instrumenti i mehanizmi koji su nadnacionalni i koji se i te kako koriste. Mi smo veoma oštri prema svojim zemljama članicama kada ne primjenjuju odgovarajuće kriterije u oblasti vladavine prava", rekao je Vigemark.

On je naveo da u VSTS-u, kao jezgru nezavisnog i snažnog pravosuđa, moraju odgovoriti na pritiske koji dolaze sa različitih strana, a da bi to postigli, moraju biti spremni da čuju kritike i da im upuštanje u javne debate sa bilo kim neće ići u prilog.

"Po mom mišljenju, vi ste jedna od najvažnijih institucija, a bez snažnog VSTS-a sumnjam da će ova zemlja moći napraviti iskorake, pogotovo ne iskorake onom dinamikom i uspješnošću koju bi mnogi željeli da vide", rekao je Vigemark na sjednici VSTS-a.

Zahvaljujući za dosadašnju podršku u radu koju im je pružila EU, predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je gostu da je ova institucija u potpunosti opredijeljena da pravosuđe u BiH dovede do najviših evropskih standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana