Весељи: “Не укидамо таксе, суспендоваћемо их на 120 дана - не потчињавамо се Вучићу”

Танјуг
Весељи: “Не укидамо таксе, суспендоваћемо их на 120 дана - не потчињавамо се Вучићу”

Приштина - Након састанка са лидерима привремених приштинских институција, предсједник парламента, Кадри Весељи, рекао је да је Берлински самит био користан.

Весељи каже и да је Приштина “добила мандат за суверену државу” те да се Приштина никада неће потчинити Београду и предсједнику Александру Вучићу и да таксе Србији неће бити укинуте.

“Увођење сто одсто повећаних такси на производе из Србије најврједнија је одлука наше државе. Када сам је предлагао био је то директан одговор Србији на њено понашање. Ми се нећемо потчињавати Србији. Не намјеравамо да донесемо било какву одлуку која ће државне лидере Косова потчинити Србији и Вучићу”, рекао је Весељи и потврдио манир приштинских лидера да свакодневно саопштавају контрадикторне ставове.

Ова изјава, наиме, услиједила је непун дан након што је Весељи, јуче, рекао да таксе треба суспендовати, јер тај захтјев долази из САД, чак и од америчког предсједника Доналда Трампа.

У интервјуу за Клан Косова, Весељи је изјавио: “Не треба да се противимо САД” и подсјетио да је он послије писма и захтјева предсједника САД Доналда Трампа рекао да таксе неће бити укинуте, већ суспендоване на 120 дана.

Учесници берлинског самита, Хашим Тачи и Рамуш Хардинај, нису се обраћали медијима, али ће, како је договорено, заједно са Весељијем учествовати на скупу у Паризу, гдје ће 1. јула бити одржан састанак о наставку дијалога са Београдом.

Харадинај је у интервјуу за њемачки Велт, поводом предстојећег скупа у Паризу, који су предложили њемачка канцеларка и француски предсједндик, каже да би било лијепо да на тај састанак буду позване и САД као, како каже, “гаранција за договор ако желимо да га постигнемо”.

Харадинај истовремено у овом интервјуу тврди да су посредовањем канцеларке Меркел и предсједника Макрона представници Београда и Приштине “враћени за сто”.

“Ми смо заправо обавезни да наставимо дијалог. У почетку то није било јасно”, рекао је он, уз закључак да то нису били лагани разговори.

Лидери привремених приштинских институција окупили су се данас, на позив предсједника парлмента Кадрија Весељија, на састанку на којем ће, како се очекује, разговарати о наставку дијалога с Београдом.

На састанак су дошли Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и чланови приштинског тима за наставак дијалога Фатмир Љимај, Енвер Хоџај и Беџет Пацоли.

Газета експрес пише да су се они састали у кабинету Весељија и да ће разговарати о ставовима изнијетим на берлинском самиту, чији су домаћини били њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

(б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана