Венеција и Кип слободе ће завршити под водом

Агенције
Венеција и Кип слободе ће завршити под водом

Њујорк - Стручњаци упозоравају да је свјетска баштина на жестоком удару климатских промјена, а највише су у опасности Венеција, Кип слободе у Њујорку, као и британски Стоунхенџ.

Подаци из извјештаја Уједињених нација (УН) за околину толико су застрашујући да звуче као да су извучени из сценарија за холивудски филм катастрофе, пренијели су медији.

Како тврде стручњаци, Стоунхенџ би могла да нагризе ерозија због екстремних временских услова, а Венеција ће усљед подизања нивоа Јадранског мора полако завршити под водом и нестати у својим каналима. Исто би се могло догодити и са Кипом слободе у Њујорку.

У извјештају стоји да је 31 локалитет у 29 земаља већ осјетио утицај климатских промјена, укључујући и Ускршња острва и Национални парк "Јелоустоун" у САД.

У извјештају се првобитно нашла и Аустралија, али је тамошња влада затражила да се уклоне из извјештаја због забринутости да би такве информације лоше утицале на њихову туристичку индустрију.

Стручњак за климатске промјене и животну средину Адам Маркам, који је учествовао и изради овог извјештаја, истиче да ће на свјетску баштину највише утицати пораст нивоа мора, снажне олује, као и пожари. Међутим, он наводи и да их је ипак могуће заштитити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана