Velike sile podržale Britaniju: Osumnjičeni u slučaju “Skripalj” ruski agenti

Sputnjik
Velike sile podržale Britaniju: Osumnjičeni u slučaju “Skripalj” ruski agenti

London - Britanska policija objavila je nove informacije u istrazi trovanja Skripaljevih, predstavljajući fotografije i imena dvojice ruskih državljana koji su navodno pokušali da otruju Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Francuska, Njemačka, SAD, Kanada i Velika Britanija izdale su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da te zemlje podržavaju zaključke Londona da su osumnjičeni za trovanje Skripaljevih agenti ruske vojne obavještajne službe (GRU) i da je napad gotovo sigurno odobren na visokom nivou.

“Mi, lideri Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, ponavljajući svoju ozlojeđenost u vezi sa upotrebom nervnog agensa, poznatijeg kao ’novičok‘ 4. marta u Solsberiju… Imamo puno povjerenje u britanske procjene da su dvojica osumnjičenih oficiri ruske vojne obavještajne službe, poznate kao GRU, i da je ova operacija gotovo sigurno odobrena na visokom vladinom nivou”, navodi se u saopštenju.

U izjavi se dodaje i da ove zemlje pozivaju Rusiju da potpuno otkrije program A-234 Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

“Uzimamo u obzir britanske rezultate istrage, nezavisnu potvdu OZHO (Organizacije za zabranu hemijskog oružja), da je za trovanje Don Sterdžes i Čarlija Roulija upotrebljen isti hemijski neurotoksin kao i za trovanje Skripaljevih. Pozivamo Rusiju da u potpunosti otkrije svoj program 'Novičok' za OZHO”, navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da strane pozivaju “sve koji imaju informacije o napadu sa korišćenjem otrovne supstance u Solsberiju 4. marta, ili Ejmsberiju, da kontaktiraju britanske organe”, dodaje se u saopštenju.

Ranije danas je britanski ministar za državnu bezbjednost Ben Valis izjavio da predsjednik Rusije Vladimir Putin “snosi veliku odgovornost” za trovanje Skripaljevih u Solsberiju.

Komentarišući optužbe, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izrazio je žaljenje što je London odbio da sarađuje sa Rusijom u istrazi o pokušaju ubistva bivšeg ruskog obavještajnog agenta Sergeja Skripalja i ponovio da je Rusija spremna da sarađuje sa britanskim vlastima o ovom slučaju ako one to formalno zatraže.

Bivši pukovnik Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje umiješana Rusija, što Moskva kategorički negira.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana