Velika pobjeda Kurda na sjeveru Iraka

Agencije
Velika pobjeda Kurda na sjeveru Iraka

Bagdad - Kurdske snage na sjeveru Iraka tvrde da su ostvarile do sada najveću pobjedu u borbi protiv militanata "Islamske države" probijanjem opsade planine Sindžar.

Na ovoj planini od avgusta su blokirane hiljade pripadnika etničke zajednice Jazida i ostalih raseljenih Iračana.

Kurdska ofanziva protiv islamista na ovoj planini počela je prije dva dana, a SAD i njihovi saveznici istovremeno su izvršili seriju od 45 vazdušnih udara.

Visoki zvaničnik Pentagona saopštio da je u američkim vazdušnim udarima ubijeno nekoliko uticajnih vojnih komandanata "Islamske države" u Iraku.

"Islamska država" kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije, gdje je proglasila "kalifat". 

U kopnenoj operaciji na planini Sindžar učestvovalo je 8.00 kurdskih pešmerga boraca, koji su uspjeli da otvore širok koridor za izlazak civila. Kurdski komandanti očekuju da će evakuacija ljudi blokiranih na planini početi tokom dana, prenio je Bi-Bi-Si.

U saopštenju kurdske komande navodi se da je veliki borj militanata pobjegao na zapad, u Siriju, ili na istok, prema iračkom gradu Mosulu, koji je pod kontrolom islamista od juna.

Pešmerge su objavile da su ponovo zauzele osam sela i da je u ofanzivi ubijeno oko 80 militanata.

Napad islamista na Sindžar bio je jedan od razloga zbog kojih su SAD u avgustu pokrenule vazdušne udare na položaje "Islamske države" u Iraku. Operacija je sljedećeg mjeseca proširena na Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana