Велика побједа Курда на сјеверу Ирака

Агенције
Велика побједа Курда на сјеверу Ирака

Багдад - Курдске снаге на сјеверу Ирака тврде да су оствариле до сада највећу побједу у борби против милитаната "Исламске државе" пробијањем опсаде планине Синџар.

На овој планини од августа су блокиране хиљаде припадника етничке заједнице Јазида и осталих расељених Ирачана.

Курдска офанзива против исламиста на овој планини почела је прије два дана, а САД и њихови савезници истовремено су извршили серију од 45 ваздушних удара.

Високи званичник Пентагона саопштио да је у америчким ваздушним ударима убијено неколико утицајних војних команданата "Исламске државе" у Ираку.

"Исламска држава" контролише велике дијелове Ирака и Сирије, гдје је прогласила "калифат". 

У копненој операцији на планини Синџар учествовало је 8.00 курдских пешмерга бораца, који су успјели да отворе широк коридор за излазак цивила. Курдски команданти очекују да ће евакуација људи блокираних на планини почети током дана, пренио је Би-Би-Си.

У саопштењу курдске команде наводи се да је велики борј милитаната побјегао на запад, у Сирију, или на исток, према ирачком граду Мосулу, који је под контролом исламиста од јуна.

Пешмерге су објавиле да су поново заузеле осам села и да је у офанзиви убијено око 80 милитаната.

Напад исламиста на Синџар био је један од разлога због којих су САД у августу покренуле ваздушне ударе на положаје "Исламске државе" у Ираку. Операција је сљедећег мјесеца проширена на Сирију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана