Velika Britanija zabranjuje povratak džihadistima

B92
Velika Britanija zabranjuje povratak džihadistima

Britanski premijer Dejvid Kameron predložiće nove načine za borbu protiv džihadista britanskog porijekla, a jedan od njih je zabrana povratka u zemlju.

Premijer je istakao da je zabrinut zbog mogućeg širenja uticaja paravojne formacije Islamska država na Veliku Britaniju, a kao jednu od mjera zaštite predvidio je zabranu povratka u državu Britanaca koji su se priključili borbama u Siriji i Iraku na strani džihadista.

Prema pisanju BBC-ja, u pripremi su novi zakoni kojima bi se blokirale putne isprave i izdavale privremene zabrane ljudima koji žele da se na Ostrvo vrate s Bliskog istoka.

S druge strane, liberaldemokrate nisu u potpunosti saglasne s takvim zakonskim aktima, upozoravajući da bi izopštavanje ljudi iz države bilo protivno međunarodnom zakonu.

Kameron je poslije ubistva američkog novinara Džejmsa Folija istakao da je moguće da je za to kriv britanski državljanin, te da je tada naredio pojačanu kontrolu osoba muslimanske vjeroispovesti koje napuštaju Veliku Britaniju i putuju na Bliski istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana