Велика Британија забрањује повратак џихадистима

Б92
Велика Британија забрањује повратак џихадистима

Британски премијер Дејвид Камерон предложиће нове начине за борбу против џихадиста британског поријекла, а један од њих је забрана повратка у земљу.

Премијер је истакао да је забринут због могућег ширења утицаја паравојне формације Исламска држава на Велику Британију, а као једну од мјера заштите предвидио је забрану повратка у државу Британаца који су се прикључили борбама у Сирији и Ираку на страни џихадиста.

Према писању BBC-ја, у припреми су нови закони којима би се блокирале путне исправе и издавале привремене забране људима који желе да се на Острво врате с Блиског истока.

С друге стране, либералдемократе нису у потпуности сагласне с таквим законским актима, упозоравајући да би изопштавање људи из државе било противно међународном закону.

Камерон је послије убиства америчког новинара Џејмса Фолија истакао да је могуће да је за то крив британски држављанин, те да је тада наредио појачану контролу особа муслиманске вјероисповести које напуштају Велику Британију и путују на Блиски исток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана