Велика Британија враћа дугове из XVIII вијека

Агенције
Велика Британија враћа дугове из XVIII вијека

Лондон - Велика Британија ће исплатити државне обвезнице које је 1927. издао Винстон Черчил како би покрио позајмице узете још у XVIII вијеку, за вријеме Наполеонских ратова и током Првог свјетског рата.

Британски Трезор је најавио данас да ће платити 218 милиона фунти (277 милиона евра) власницима обвезница које су издате између два рата уз годишњу каматну стопу од 4 одсто, али без назначеног датума за повраћај капитала.

Британска администрација је досад исплатила кумулативне камате у износу од 1,26 милијарди фунти и дошла до закључка да јој је исплативије да врати главницу.

Облигације је 1927. издао тадашњи министар финансија, Винстон Черчил, како би рефинансирао низ зајмова које је британска влада претходно узела кроз ратне обвезнице, које је држава продавала 1917. како би финансирала војне напоре током Првог свјетског рата.

Међутим, дио зајмова које су обвезнице из 1927. покривале је много старији и датира још са почетка XVIII вијека, када је Лондон морао да преузме дугове компаније "Саут Си" за трговину са Јужном Америком, чије је банкротство изазвала финансијска криза, познатија као "Јужноморски мјехур" (South See Bubble).

Дио облигација из међуратног доба емитован је како би се репрограмирали и дугови које је земља направила још током наполеонских ратова, почетком XIX вијека, и Кримског рата (1853-1856).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана