Велика Британија: Још три жртве невремена

Taнјуг
Велика Британија: Још три жртве невремена

Лондон - У Великој Британији невријеме, праћено јаким вјетром и кишом, однијело је данас најмање три људска живота.

Од понедјељка, од када је почело невреме, страдало је укупно пет људи у овој земљи.

Дан уочи Божића невријеме је изазвало и проблеме у одвијању авионског, жељезничког и трајектног саобраћаја и прекиде у испоруци електричне енергије, пише "Индипендент".

Британска полиција је саопштила да се мушкарац (48) удавио у Ротеј ријеци у близини Емблсајда на сјеверу Енглеске пошто је покушао да спасе свог пса, који је преживео пад.

Тијело једне женске особе пронађено је у ијреци у сјеверном Велсу, док је у Француској тинејџер погинуо и још једна особа је тешко повријеђена када је пао зид на градилишту у Нормандији.

Поморске власти Француске добиле су пријаву о нестанку руског морнара пошто је одуван са палубе теретног брода близу обале Бреста.

Вјетар јачине до 145 километара на сат погодио је двије земље са обије стране Ламанша, док је јака киша изазвала поплаве, саобраћајна "уска грла", кашњење авиона и отказивање полазака возова и трајеката.

Аеродроми на југу Британије су имали проблема са редовним планом лета, док су летови са и до једног од најпрометнијег европских аеродрома Хитроу отказани или су каснили, док на Гетвику један терминал није био у функцији због нестанка струје, а електричну енергију није имало још 100.000 домова широм земље.

На жељезници је отказано на стотине редовних полазака, остављајући на стотине хиљада путника без превоза, једног од "најударнијих" путничких и трговачких дана у години - непосредно пред прославу Божића.

Бретања и Нормандија су међу регионима најтеже погођеним у Француској, гдје је брзина вјетра достизала 130 километара на сат, а 240.000 домова остало без електричне енергије, мада је служба ERDF-а предузела ванредне напоре да би поправила оштећења на електромрежи, до сутрашњег празника.

Портпарол француске националне жељезничке службе рекао је да је било бројних кашњења, али да су све жељезничке линије радиле без обзира на олују.

Британска агенција за животну средину саопштила је да се поплаве очекују у већем дијелу земље, са издатих 250 упозорења на поплаве, док су неки градови у француском региону Бретањи већ суочавају са озбиљним поплавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана