Velika Britanija: Greškom pušteno 200 zatvorenika

Agencije
Velika Britanija: Greškom pušteno 200 zatvorenika

London - Administrativnom greškom 200 osuđenika pušteno je iz britanskih zatvora od 2010. godine, a nije poznato koliko njih je vraćeno na izdržavanje kazne.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, do puštanja zatvorenika je došlo pogrešnim izdavanjem dozvola za izlazak iz zatvora koji je umjesto privremenog dobio trajni karakter.

Ministar pravde Velike Britanije Endru Silouz istakao je da su takve greške shvaćene veoma ozbiljno i da se radi na poboljšanju procedura.

- To su povremeni incidenti, ali će svi oni biti predmet istrage - istakao je Silouz.

Među oslobođenima je šestoro osuđenika za silovanja i seksualna napastvovanja, 25 ljudi koji su osuđeni za trgovinu i posjedovanje droge, te 24 sa kaznama za pljačke i razbojništva. Ovo pitanje je došlo u centar pažnje britanske javnosti poslije poslaničkog pitanja poslanika Konzervativne partije Filipa Dejvisa. Član vlade u sjenci Sadik Kan istakao je da su ovi događaji dokaz da u britanskim zatvorima vlada haos.

- Ne možemo biti zadovoljni time što se na slobodu puštaju pogrešni ljudi. Ovakva nekompetentnost dovodi u opasnost javnu bezbjednost, a Vlada mora da uradi nešto u vezi s tim pitanjem i da ne gura glavu u pijesak - rekao je Kan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana