Vehabije sa porodicama odlaze u Siriju

Srna
Vehabije sa porodicama odlaze u Siriju

Sarajevo - U Sudu BiH danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenom Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, odredi pritvor od 25 dana.

Tužilac Dijana Kajmaković, koja je na današnjem ročištu zamijenila Dubravka Čamparu, rekla je da će Tužilaštvo za predloženi period završiti istragu i donijeti konačnu tužilačku odluku u ovom predmetu.

Ona je navela da su mjere pritvora Bosniću predložene zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao napustiti BiH, te uticati na svjedoke.

Kajmakovićeva je na ročištu rekla da je Tužilaštvo saslušalo više svjedoka, tačnije roditelje čiji se sinovi nalaze na ratištima u Siriji i za koje je utvrđeno da su vrbovani posredstvom društvene mreže "Fejsbuk".

Ona je ocijenila da postoji i dalje osnovana sumnja da je Bosnić javno vrbovao na terorističke aktivnosti, radeći to često na svojim hudbama /govori u džamijama/.

Kajmakovićeva je pojasnila da je profesor Vlado Azinović završio ekspertizu javnih govora koje je držao Bosnić i pozivao mladiće na odlazak na strana ratišta.

"Imamo imena i fotografije osoba za koje znamo da su napustile BiH, ali s tim osobama su otišle i njihove supruge, te maloljetna djeca. Riječ je o kompletnim porodicama koje napuštaju BiH i sa maloljetnom djecom odlaze u Siriju", kaže Kajmakovićeva.

Ona tvrdi da je jedna osoba koja se nalazi među osumnjičenima, a Tužilaštvo je nije uspjelo saslušati, takođe, napustila BiH i otišla na sirijsko ratište, prenosi "Dnevni avaz".

"Riječ je o djevojci Emini Filipović koja je 18. novembra napustila BiH i otišla u Siriju, njen suprug je već ranije poginuo na ratištu", navela je Kajmakovićeva.

Adil Lozo, Bosnićev advokat, negirao je razloge Tužilaštva BiH za određivanje novog pritvora Bosniću.

On je ocijenio da je riječ o dokazima "rekla - kazala" i da su svi dokazi koji su do sada izvedeni nagađanja i pretpostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana