Вашингтон суспендовао доставу оружја умјереним побуњеницима

Срна
Вашингтон суспендовао доставу оружја умјереним побуњеницима

Вашингтон - Командант америчких специјалних снага генерал Тони Томас поврдио је да је Вашингтон суспендовао тајне испоруке наоружања које је вршила Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ умјереним побуњеницима у Сирији.

О одлуци америчког предсједника Доналда Трампа да оконча програм наоружавања и обуке сиријских побуњеника први је средином седмице извјештавао дневник "Вашингтон пост".

Генерал Томас је истакао да потез Вашингтона не представља никакав уступак Русији.

"То апсолутно није никакав уступак Русима. Мислим да је то учињено на основу природе програма, онога што покушавамо да остваримо", рекао је генерал Томас током Конференције о безбједности у Аспену, у америчкој савезној држави Колорадо.

ЦИА је тајни програм започела 2013. године током администрације предсједника Барака Обаме. Агенција је опремала побуњенике са пјешадијским наоружањем и муницијом.

Међутим, бројне групације су се у протеклих неколико мјесеци жалиле да извана добијају веома малу помоћ.

Неименовани званичници Владе рекли су "Вашингтон посту" да се одлука о обустављању програма осликава у интересу да се пронађу начини за бољу сарадњу са Русијом.

Према писању листа, одлука о суспензији програма донијета је прије мјесец дана и прије састанка Трампа са руским предсједником Владимиром Путином током самита Г20 у Хамбургу.

Трамп и Путин су се током самита сагласили о прекиду ватре на југозападу Сирије.

Амерички званичници истицали су да одлука о престанку достављања наоружања побуњеницима није била услов за прекид ватре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана