Vašington prekida saradnju sa kurdima ako priđu Asadu

Srna
Vašington prekida saradnju sa kurdima ako priđu Asadu

Bagdad - Amerika će morati da prekine vojnu pomoć Sirijskim demokratskim snagama ukoliko se udruže sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom ili Rusijom, rekao je danas američki general Pol Lakamera.

Lakamera je komandant koalicije predvođene SAD u borbi protiv “Islamske države” u Iraku i Siriji.

Analitičari ističu da Lakamerini komentari ukazuju na težinu odluka sa kojim se suočavaju Sirijske demokratske snage pošto se SAD pripremaju za povlačenje svojih snaga iz Sirije.

Lideri sirijskih Kurda su nakon objave SAD stupili u nove razgovore sa Damaskom i Moskvom, izražavajući nadu da bi eventualni dogovor mogao zaštiti region pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga.

Kurdi strahuju da bi se mogli naći na meti susjedne Turske koja kurdske Jedinice za zaštitu naroda smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost i ogrankom Radničke partije Kurdistana. Međutim, Lakamera je upozorio da zakon u Americi zabranjuje saradnju sa Rusijom i Asadovom vojskom.

“Nastavićemo da ih obučavamo i naoružavamo sve dok su naši partneri,” naglasio je Lakamera ali da se ta saradnja neće nastaviti ukoliko stanu na stranu Asada.

“Kada se prekine taj odnos ako se vrate režimu sa kojim mi nemamo nikakve odnose ili sa Rusima, desiće se da više nećemo biti partneri”, dodao je Lakamera.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je u decembru da će povući vojsku iz Sirije što je pod znak pitanja stavilo sudbinu kurdskih saveznika Vašingtona koji su ugroženi od eventualnih napada turskih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana