Вашингтон прекида сарадњу са курдима ако приђу Асаду

Срна
Вашингтон прекида сарадњу са курдима ако приђу Асаду

Багдад - Америка ће морати да прекине војну помоћ Сиријским демократским снагама уколико се удруже са сиријским предсједником Башаром ал Асадом или Русијом, рекао је данас амерички генерал Пол Лакамера.

Лакамера је командант коалиције предвођене САД у борби против “Исламске државе” у Ираку и Сирији.

Аналитичари истичу да Лакамерини коментари указују на тежину одлука са којим се суочавају Сиријске демократске снаге пошто се САД припремају за повлачење својих снага из Сирије.

Лидери сиријских Курда су након објаве САД ступили у нове разговоре са Дамаском и Москвом, изражавајући наду да би евентуални договор могао заштити регион под контролом Сиријских демократских снага.

Курди страхују да би се могли наћи на мети сусједне Турске која курдске Јединице за заштиту народа сматра пријетњом по националну безбједност и огранком Радничке партије Курдистана. Међутим, Лакамера је упозорио да закон у Америци забрањује сарадњу са Русијом и Асадовом војском.

“Наставићемо да их обучавамо и наоружавамо све док су наши партнери,” нагласио је Лакамера али да се та сарадња неће наставити уколико стану на страну Асада.

“Када се прекине тај однос ако се врате режиму са којим ми немамо никакве односе или са Русима, десиће се да више нећемо бити партнери”, додао је Лакамера.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је у децембру да ће повући војску из Сирије што је под знак питања ставило судбину курдских савезника Вашингтона који су угрожени од евентуалних напада турских снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана