Vašington i dalje ne zna gdje je Putin nestao na 11 dana

Blic
Vašington i dalje ne zna gdje je Putin nestao na 11 dana

Kremljologija je, po američkom "Stratforu", više umjetnost nego nauka. Za nju je potrebna stalna pažnja na potencijalno ključne događaje, kao što je privremeni nestanak ovog proljeća Vladimira Putina, ruskog predsjednika, koji je pobudio mnogobrojne spekulacije.

Glasine da je Putin bolestan bile su brojne godinama unazad, ali njegovo odsustvo iz očiju javnosti na vrhuncu borbe u Kremlju između Federalne službe bezbednosti (FSB) i faktora van FSB-a pojačalo je intrige u vezi sa njegovim nestanakom.

Putin ostaje u srcu Kremlja i njegovo kratkotrajno odsustvo moglo bi da bude signal slabljenja njegove sposobnosti da presuđuje u klanovskim zavadama.

Serija čudnih dešavanja u vezi sa Putinom započela je 7. avgusta 2014, kada su "Svoboda radio", nekoliko poslanika Dume i državna TV kuća VGTRK objavili da Putin planira "hitno obraćanje" u vezi s Ukrajinom te noći. Ruski mediji su spekulisali da bi govor mogao da bude signal promjene ruske taktike u Ukrajini i moguće vojne intervencije. Ipak, Putinovo hitno obraćanje nikada se nije desilo. 

Pojavile su se spekulacije da, ili je nešto loše sa Putinom, ili postoje podjele u Kremlju po pitanju Ukrajine. Naredne nedjelje snimljen je Putinov govor o Krimu koji je trebalo da bude prikazan na televizijama u cijeloj Rusiji, ali se ni to nije dogodilo, već je na državnim kanalima pušten samo dio video zapisa, a voditelj je pritom čitao vijesti Interfaksa i Itar-Tasa, agencija pod kontrolom FSB-a. Glasine su tvrdile da ili je Putin bolestan ili se desilo nešto što FSB nije odobrio.

Početkom septembra, Putin je usputno tokom jednog intervjua pomenuo da FSB- slijedi "restruktuiranje". Narednog mjeseca Putin se ponovo čudno ponašao na proslavi njegovog 62. rođendana koja je održana u sibirskoj šumi, umjesto da ga proslavi u Moskvi ili radno kako je običavao prethodnih godina. Spekulacije o bolesti su se ponovo javile.

Do oktobra su eskalirale unutrašnje borbe u Kremlju, a mediji koji nisu pod kontrolom FSB-a su spekulisali da bi Vladimir Kolokolcev mogao da podnese ostavku i da na njegovo mjesto dođe zamjenik miinistra Viktor Zolotov, koji je nekada bio Putinov tjelohranitelj i poznat kao izuzetno odan predsjedniku.

Ove glasine mogle bi da ukazuju da je Putin zabrinut zbog uticaja FSB-a na Ministarstvo unutrašnjih poslova i da mu je bilo potrebno da osigura da moćne bezbjednosne snage ministarstva budu pod njegovom komandom.  

Ramzan Kadirov

U decembru 2014. Ramzan Kadirov, čečenski predsjednik, okupio je oko 20.000 svojih trupa, kopletnog naoružanih i sa rancima na leđima, na stadionu u Čečeniji. Kadirov je poručio trupama da mogu da odu kao dobrovoljci u Ukrajinu, ali da on čeka Putinovo naređenje. Govor je Kadirov završio riječima:  

- Živeo naš nacionalni vođa Rusije, Vladimir Putin!  

Istog mjeseca, "Stratfor" je dobio izvještaj da će Nikolaj Petrušev, uticajna figura u FSB-u, biti sklonjen sa funkcije šefa Savjeta za bezbjednost, što se još nije desilo. Početkom februara ove godine, Putin je počeo sa konsolidovanjem manjih obavještajnih grupa pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova, rivala FSB-a. Krajem tog mjeseca događaji su postali još konfuzniji. 

Protest posle ubistva Borisa Nemcova

Boris Nemcov, vodeći ruski opozicionar, ubijen je 27. februara na mostu u blizini Kremlja. Kadirov je 4. marta na Instagram postavio sliku sebe sa Putinom, na kojoj se smiju i grle, uz poruku da bi dao život za Putina. Tog istog dana, Vladislav Surkov, Kadyrov'ljev saveznik i moćna anti-FSB figura, napustio je Rusiju sa porodicom. Moguće je da je Putin "nestao" narednog dana, iako javnost nije znala za predsjednikovo odsustvo sve do 10. marta.  

Aleksandar Bortnikov, šef FSB-a, objavio je 8. marta hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo Nemcova i privođenje druge trojice osumnjičenih, a da je šesti izvršio samoubistvo prilikom hapšenja. Svi osumnjičeni bili su Čečeni, a jedan od njih (Zaur Dadajev) imao je lične veze sa Kadirovim. Kadirov je na Instagramu Dadajeva nazvao "istinskim patriotom".

Tokom naredne nedjelje, glasine su se pojavile da je meta FSB-a Kadirov, uz teorije da je on naručio ubistvo Nemcova sa ciljem da pokaže FSB-u da može da se izvuče nakon javno počinjenog ubistva. U međuvremnu je objavljeno da je Putin nagradio Kadirova Ordenom časti, što je bio jasan znak podrške čečenskom predsjedniku. 

Kremlj je 11. marta otkazao Putinovo putovanje u Kazahstan planirano za 12. i 13. mart, kao i susret sa delegacijom iz Južne Osetije u Moskvi, navevši da su obeveze "odložene". Postavljena je i fotografija Putinovog sastanka sa prvim čovjekom ruske Republike Karelije - za koji je dokazano da se desio šest dana ranije, što je značilo da je Putin i dalje bio van očiju javnosti na nepoznatom mjestu.

Dan prije toga pojavila se priča da je Putin "nestao", a čelnici FSB-a krenuli su sa važnim sastancima. Petrušev se sreo sa Kadirovim nakon sastanka Savjeta za bezbjednost. FSB je održao jedan od svojih velikih godišnjih sastanaka, koji je Putin propustio.

Predsjednik nije viđen deet dana, što je u medijima pokrenulo spekulacije da se desio državni udar, da je bolestan ili umro. Pojavile su se priče da su brojni pripadnici elite ubijeni ili da je pucano na njih i da je ruska vojska izašla na ulice Moskve.

Kada se Putin konačno pojavio poslije deset dana na sastanku sa kirgiskim predsjednikom rekao je: "Život bi bio dosadan bez glasina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana