Вашингтон и даље не зна гдје је Путин нестао на 11 дана

Блиц
Вашингтон и даље не зна гдје је Путин нестао на 11 дана

Кремљологија је, по америчком "Стратфору", више умјетност него наука. За њу је потребна стална пажња на потенцијално кључне догађаје, као што је привремени нестанак овог прољећа Владимира Путина, руског предсједника, који је побудио многобројне спекулације.

Гласине да је Путин болестан биле су бројне годинама уназад, али његово одсуство из очију јавности на врхунцу борбе у Кремљу између Федералне службе безбедности (ФСБ) и фактора ван ФСБ-а појачало је интриге у вези са његовим нестанаком.

Путин остаје у срцу Кремља и његово краткотрајно одсуство могло би да буде сигнал слабљења његове способности да пресуђује у клановским завадама.

Серија чудних дешавања у вези са Путином започела је 7. августа 2014, када су "Свобода радио", неколико посланика Думе и државна ТВ кућа ВГТРК објавили да Путин планира "хитно обраћање" у вези с Украјином те ноћи. Руски медији су спекулисали да би говор могао да буде сигнал промјене руске тактике у Украјини и могуће војне интервенције. Ипак, Путиново хитно обраћање никада се није десило. 

Појавиле су се спекулације да, или је нешто лоше са Путином, или постоје подјеле у Кремљу по питању Украјине. Наредне недјеље снимљен је Путинов говор о Криму који је требало да буде приказан на телевизијама у цијелој Русији, али се ни то није догодило, већ је на државним каналима пуштен само дио видео записа, а водитељ је притом читао вијести Интерфакса и Итар-Таса, агенција под контролом ФСБ-а. Гласине су тврдиле да или је Путин болестан или се десило нешто што ФСБ није одобрио.

Почетком септембра, Путин је успутно током једног интервјуа поменуо да ФСБ- слиједи "реструктуирање". Наредног мјесеца Путин се поново чудно понашао на прослави његовог 62. рођендана која је одржана у сибирској шуми, умјесто да га прослави у Москви или радно како је обичавао претходних година. Спекулације о болести су се поново јавиле.

До октобра су ескалирале унутрашње борбе у Кремљу, а медији који нису под контролом ФСБ-а су спекулисали да би Владимир Колоколцев могао да поднесе оставку и да на његово мјесто дође замјеник миинистра Виктор Золотов, који је некада био Путинов тјелохранитељ и познат као изузетно одан предсједнику.

Ове гласине могле би да указују да је Путин забринут због утицаја ФСБ-а на Министарство унутрашњих послова и да му је било потребно да осигура да моћне безбједносне снаге министарства буду под његовом командом.  

Рамзан Кадиров

У децембру 2014. Рамзан Кадиров, чеченски предсједник, окупио је око 20.000 својих трупа, коплетног наоружаних и са ранцима на леђима, на стадиону у Чеченији. Кадиров је поручио трупама да могу да оду као добровољци у Украјину, али да он чека Путиново наређење. Говор је Кадиров завршио ријечима:  

- Живео наш национални вођа Русије, Владимир Путин!  

Истог мјесеца, "Стратфор" је добио извјештај да ће Николај Петрушев, утицајна фигура у ФСБ-у, бити склоњен са функције шефа Савјета за безбједност, што се још није десило. Почетком фебруара ове године, Путин је почео са консолидовањем мањих обавјештајних група под контролом Министарства унутрашњих послова, ривала ФСБ-а. Крајем тог мјесеца догађаји су постали још конфузнији. 

Протест после убиства Бориса Немцова

Борис Немцов, водећи руски опозиционар, убијен је 27. фебруара на мосту у близини Кремља. Кадиров је 4. марта на Инстаграм поставио слику себе са Путином, на којој се смију и грле, уз поруку да би дао живот за Путина. Тог истог дана, Владислав Сурков, Кадyров'љев савезник и моћна анти-ФСБ фигура, напустио је Русију са породицом. Могуће је да је Путин "нестао" наредног дана, иако јавност није знала за предсједниково одсуство све до 10. марта.  

Александар Бортников, шеф ФСБ-а, објавио је 8. марта хапшење двојице осумњичених за убиство Немцова и привођење друге тројице осумњичених, а да је шести извршио самоубиство приликом хапшења. Сви осумњичени били су Чечени, а један од њих (Заур Дадајев) имао је личне везе са Кадировим. Кадиров је на Инстаграму Дадајева назвао "истинским патриотом".

Током наредне недјеље, гласине су се појавиле да је мета ФСБ-а Кадиров, уз теорије да је он наручио убиство Немцова са циљем да покаже ФСБ-у да може да се извуче након јавно почињеног убиства. У међувремну је објављено да је Путин наградио Кадирова Орденом части, што је био јасан знак подршке чеченском предсједнику. 

Кремљ је 11. марта отказао Путиново путовање у Казахстан планирано за 12. и 13. март, као и сусрет са делегацијом из Јужне Осетије у Москви, навевши да су обевезе "одложене". Постављена је и фотографија Путиновог састанка са првим човјеком руске Републике Карелије - за који је доказано да се десио шест дана раније, што је значило да је Путин и даље био ван очију јавности на непознатом мјесту.

Дан прије тога појавила се прича да је Путин "нестао", а челници ФСБ-а кренули су са важним састанцима. Петрушев се срео са Кадировим након састанка Савјета за безбједност. ФСБ је одржао један од својих великих годишњих састанака, који је Путин пропустио.

Предсједник није виђен деет дана, што је у медијима покренуло спекулације да се десио државни удар, да је болестан или умро. Појавиле су се приче да су бројни припадници елите убијени или да је пуцано на њих и да је руска војска изашла на улице Москве.

Када се Путин коначно појавио послије десет дана на састанку са киргиским предсједником рекао је: "Живот би био досадан без гласина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана