Vašington dozvolio curenje finansijskih podataka

Srna
Vašington dozvolio curenje finansijskih podataka

Moskva - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas američke zvaničnike da su proslijedili medijima povjerljive finansijske podatke o ruskim diplomatama koji rade u SAD.Ministarstvo je zatražilo da odgovorni budu kažnjeni.

Američki medij "Bazfid" objavio je ove sedmice da američki zvaničnici, koji istražuju navode o uplitanju Kremlja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, proučavaju izvještaje o finansijskim transakcijama ruskih diplomata i da se radi o nekoliko bankarskih transfera.

"Sasvim je očigledno da se to nije moglo dogoditi bez znanja vlasti te zemlje, odnosno SAD", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se dodaje da iza ovog upada u nepovredivost bankovnih računa Ambasade i osoblja, koji imaju diplomatski imunitet, stoji Vašington.

Takođe, transakcije koje su procurile ne sadrže ništa osim rutinskih isplata, ali su predstavljene kao nešto sumnjivo, navodi se u saopštenju.

"Moramo da istaknemo da Vašington nije obezbjedio odgovarajuće uslove za funkcionisanje ruske diplomatske misije. Pritisak na njih stalno raste", navodi se u saopštenju.

"Zahtijevamo da američke vlasti konačno počnu da primjenjuju svoje zakone i međunarodne obaveze i da prekinu sa nezakonitom distribucijom povjerljivih informacija i da procesuira krivce, uključujući one na važnim pozicijama u američkoj državnoj administraciji", navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana