Вашингтон дозволио цурење финансијских података

Вашингтон дозволио цурење финансијских података 18.01.2018 21:29 | Срна

Москва - Руско Министарство спољних послова оптужило је данас америчке званичнике да су прослиједили медијима повјерљиве финансијске податке о руским дипломатама који раде у САД.Министарство је затражило да одговорни буду кажњени.

Амерички медиј "Базфид" објавио је ове седмице да амерички званичници, који истражују наводе о уплитању Кремља у америчке предсједничке изборе 2016. године, проучавају извјештаје о финансијским трансакцијама руских дипломата и да се ради о неколико банкарских трансфера.

"Сасвим је очигледно да се то није могло догодити без знања власти те земље, односно САД", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се додаје да иза овог упада у неповредивост банковних рачуна Амбасаде и особља, који имају дипломатски имунитет, стоји Вашингтон.

Такође, трансакције које су процуриле не садрже ништа осим рутинских исплата, али су представљене као нешто сумњиво, наводи се у саопштењу.

"Морамо да истакнемо да Вашингтон није обезбједио одговарајуће услове за функционисање руске дипломатске мисије. Притисак на њих стално расте", наводи се у саопштењу.

"Захтијевамо да америчке власти коначно почну да примјењују своје законе и међународне обавезе и да прекину са незаконитом дистрибуцијом повјерљивих информација и да процесуира кривце, укључујући оне на важним позицијама у америчкој државној администрацији", наводи Министарство спољних послова.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица