Варуфакис признао да је снимао састанак министара еврозоне

Агенције
Варуфакис признао да је снимао састанак министара еврозоне

Атина - Грчки министар финансија Јанис Варуфакис признао је данас да је снимао састанак министара финансија еврозоне и критиковао медије због "лажи и инсинуација" у извјештавању о догађајима са састанка одржаног 24. априла у Риги.

Варуфакис је прошле седмице рекао за "Њујорк тајмс" да је снимао састанак у Риги, што је наишло на критике појединих грчких медија и опозиције, како би такав потез могао да подрије настојања Грчке да обезбиједи зајам код кредитора, преноси Ројтерс.

Грчки министар финансија је у свом блогу и за британски BBC навео да често снима своје одговоре на мобилни телефон и да му ти снимци служе да припреми извјештај за сједницу грчке владе.

"Исто сам урадио на састанку Еврогрупе у Риги, и након тога, у Атини, искористио тај снимак за рад на извјештају за своје колеге", написао је Варуфакис.

Правила Еврогрупе не забрањују експлицитно учесницима да снимају разговоре све док њихов садржај остаје у тајности.

Варуфакис је истакао да у потпуности поштовао правила повјерљивости састанка и да није изашао са детаљима у јавност, чак и на провокације медија.

"Стајао сам чврсто насупрот бујици лажи која је текла седмицама, као из канализације. Бранио сам се од свих провокација и одбио да откријем било шта што се дешавало на том састанку", казао је Варуфакис.

За извјештаје медија да су га његове колеге на састанку називали "оним који траћи вријеме", коцкаром и аматером, Варуфакис је рекао да су неистинити.

Грчка дугује око 1,5 милијарди евра Међународном монетарном фонду, које треба да исплати у јуну, и више од шест милијарди евра Европској централној банци, са исплатом у јулу и августу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана