Vartolomej krši pravoslavne kanone

Agencije
Vartolomej krši pravoslavne kanone

Moskva - Carigradski patrijarh Vartolomej prekoračio je svoja ovlašćenja i "pretenduje na vaseljensku vlast koja nije uobičajena za pravoslavnog arhijereja", izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

- Carigradski patrijarh pretenduje na vaseljensku vlast koja nije svojstvena za pravoslavnog arhijereja. Na strani smo istine i pravoslavlja. I mi ćemo čvrsto štititi naše pravoslavne kanone, našu vjeru - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je dodao da je neophodno moliti se kako bi prinudno razdvajanje od carigradske patrijaršije, kojem je Ruska pravoslavna crkva pribjegla zbog njenih nezakonitih postupaka u Ukrajini, ne bi postala podjela vijeka, kao što se desilo u 11. vijeku kada su se pretenzije rimskog episkopa na vaseljensku vlast pretvorile u podjelu jedinstvene crkve.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharistijsku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi  da autokefalnost. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana