Вартоломеј крши православне каноне

Агенције
Вартоломеј крши православне каноне

Москва - Цариградски патријарх Вартоломеј прекорачио је своја овлашћења и "претендује на васељенску власт која није уобичајена за православног архијереја", изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

- Цариградски патријарх претендује на васељенску власт која није својствена за православног архијереја. На страни смо истине и православља. И ми ћемо чврсто штитити наше православне каноне, нашу вјеру - рекао је патријарх Кирил.

Патријарх је додао да је неопходно молити се како би принудно раздвајање од цариградске патријаршије, којем је Руска православна црква прибјегла због њених незаконитих поступака у Украјини, не би постала подјела вијека, као што се десило у 11. вијеку када су се претензије римског епископа на васељенску власт претвориле у подјелу јединствене цркве.

Предсједник Одјељења за спољне односе Московске патријаршије митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристијску везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви  да аутокефалност. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана