Ванредни састанак о мигрантима 14. септембра у Бриселу

Агенције
Ванредни састанак о мигрантима 14. септембра у Бриселу

Луксембург - Министри унутрашњих послова и правосуђа ЕУ одржаће ванредни састанак 14. септембра у Бриселу о ескалацији кризе са мигрантима, саопштено је данас из луксембуршког предсједништва ЕУ.

"Ситуација са мигрантима изван и унутар ЕУ недавно је добила обим без преседана. Како би процијенили ситуацију на терену, предузели политичке акције и разговарали о новим корацима за јачање европског одговора министар за имиграцију и азил из Луксембурга Жан Аселборн донио је одлуку о ванредном састанку", наводи се у саопштењу европског предсједништва.

Њемачка, Француска и Британија упутиле су нешто раније заједнички позив за хитни састанак министара унутрашњих послова ЕУ и правосуђа како би се пронашле конкретне мјере са ескалирајућом кризом са мигрантима.

Министри унутрашњих послова земаља ове три земље "затражиле су од европског предсједништва Луксембурга да у наредне три седмице организује ванредни састанак министара унутрашњих послова и правосуђа ради проналажења конкретних корака о кризи".

Позив је упућен након састанка њемачког министра унутрашњих послова Томаса де Мајцера, британског министра унутрашњих послова Терезе Меј и француског министра унутрашњих послова Бернара Казенева на маргинама сусрета са њиховим европским колегама у Паризу.

Министри су нагласили "потребу за предузимање хитне акције за рјешавања изазова произашлог из прилива миграната".

Мајцер, Мејова и Фабијус упутили су и хитан позив за отварање пријемних центара у Италији и Грчкој како би били регистровани нови доласци мигранта и за установљавање заједничке листе ЕУ са "безбједним земљама поријекла".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана