Узрок пада тајванског авиона грешка пилота

Агенције
Узрок пада тајванског авиона грешка пилота

Тајпеј - Пилот авиона "Трансасиа аирњаyс", који се у фебруару срушио, а том приликом су погинуле 43 особе, грешком је искључио исправни мотор након чега је летјелица пала, саопштио је тајвански Савјет за безбједност у авио-саобраћају (ASC).

"Јао, повукао сам погрешну ручку", рекао је пилот Лиао ан Зонг тек неколико секунди прије несреће, а те његове ријечи је забиљежила црна кутија авиона, пренио је Ројтерс.

Истрага је покалазала да су у кокпиту двојица пилота очајнички покушавала да поврате контролу над авионом након што је један мотор отказао тек три минута по полијетању.

Лиао (41) је повукао ручку за гашење исправног мотора, али се чини да је ту грешку примијетио тек кад је већ било прекасно. Он је тада покушао да поново покрене мотор, али је копилот затим почео да виче: "Удар, удар, припремите се за удар."

Те страшне ријечи посљедње су забиљежене на снимку из кокпита, наводи се у извјештају ASC о несрећи која се догодила 4. фебруара при веома повољним временским условима.

Тек неколико секунди по полијетању авион са укупно 58 путника и чланова посаде пао је носом према доље у плитку ријеку у центру Тајпеја, након што је пролетио између зграда и крилом ударио у мост. Несрећу је преживјело 15 људи.

У извјештају тог савјета се такође наводи да пилот Лиао није прошао тест на симулатору у мају 2014, делимично зато што није посједовао довољно знања о томе како поступити у случају пожара на мотору при полијетању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана