Uručena Nobelova nagrada za mir Fin: Kraj nuklearnog oružja ili kraj nas

Tanjug
Uručena Nobelova nagrada za mir Fin: Kraj nuklearnog oružja ili kraj nas

Oslo - Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) danas je u Oslu zvanično uručena Nobelova nagrada za mir, a direkorka ICAN Beatris Fin upozorila je da bi "trenutak panike" mogao da dovede do uništenja gradova i smrti miliona civila zbog upotrebe nuklearnog oružja.

Primajući nagradu na ceremoniji u Oslu, Fin je rekla da je rizik od upotrebe takvog oružja "danas veći nego za vrijeme Hladnog rata".

Prema njenim riječima, svijet se suočava sa nuklearnom krizom zbog "povređenog ega", prenio je BBC.

"Smrt miliona možda je udaljena za samo jedan mali izliv besa. Imamo izbor - kraj nuklearnog oružja ili kraj nas", rekla je FIn.

Vodeća aktivistkinja ICAN Secuko Tarlou, koja je zajedno sa Fin primila nagradu, govorila je o svojoj borbi da preživi napad atomskom bombom na Hirošimu i cilju njene organizacije da se postigne međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Tarlou, koja je imala 13 godina kada je atomska bomba bačena na taj grad, ispričala je kako je poslije eksplozije ostala ispod ruševina škole, ali da je uspjela da vidi svjetlost i bezbjedno se izvuče, prenio je AP.

"Naša svjetlost danas je sporazum o zabrani (nuklearnog oružja)", rekla je Tarlou.

Sporazum je potpisalo 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, a ratifikovale su ga samo tri zemlje.

Kako bi sporazum postao obavezujući potrebno je da ga ratifikuje 50 zemalja.

Početkom oktobra objavljeno je da je ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za 10-godišnju kampanju da se riješi atomskog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana