Уручена Нобелова награда за мир Фин: Крај нуклеарног оружја или крај нас

Танјуг
Уручена Нобелова награда за мир Фин: Крај нуклеарног оружја или крај нас

Осло - Међународној кампањи за укидање нуклеарног оружја (ICAN) данас је у Ослу званично уручена Нобелова награда за мир, а дирекорка ICAN Беатрис Фин упозорила је да би "тренутак панике" могао да доведе до уништења градова и смрти милиона цивила због употребе нуклеарног оружја.

Примајући награду на церемонији у Ослу, Фин је рекла да је ризик од употребе таквог оружја "данас већи него за вријеме Хладног рата".

Према њеним ријечима, свијет се суочава са нуклеарном кризом због "повређеног ега", пренио је ББЦ.

"Смрт милиона можда је удаљена за само један мали излив беса. Имамо избор - крај нуклеарног оружја или крај нас", рекла је ФИн.

Водећа активисткиња ICAN Сецуко Тарлоу, која је заједно са Фин примила награду, говорила је о својој борби да преживи напад атомском бомбом на Хирошиму и циљу њене организације да се постигне међународни споразум о забрани нуклеарног оружја.

Тарлоу, која је имала 13 година када је атомска бомба бачена на тај град, испричала је како је послије експлозије остала испод рушевина школе, али да је успјела да види свјетлост и безбједно се извуче, пренио је АП.

"Наша свјетлост данас је споразум о забрани (нуклеарног оружја)", рекла је Тарлоу.

Споразум је потписало 56 земаља, од којих ниједна није нуклеарна сила, а ратификовале су га само три земље.

Како би споразум постао обавезујући потребно је да га ратификује 50 земаља.

Почетком октобра објављено је да је ICAN добила Нобелову награду за мир за 10-годишњу кампању да се ријеши атомског оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана