Uništite lansere za “tomahavk” rakete

Agencije
Uništite lansere za “tomahavk” rakete

Moskva - Ministarstvo odbrane Rusije upoznalo se sa sadržajem note SAD o obustavi učešća u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i početku povlačenja iz njega, i kategorički, kako je saopšteno, odbacilo neosnovane optužbe SAD da Rusija krši obaveze prema Sporazumu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ministarstvo odbrane Rusije je upoznato sa sadržajem note američkog Stejt departmenta o suspenziji učešća američke strane u Sporazumu o likvidaciji njihovih raketa srednjeg dometa i početku procedure izlaska iz njega. Ministarstvo kategorički odbacuje neosnovane tvrdnje da je Rusija prekršila svoje obaveze iz tog sporazuma. Izjave SAD su neistinite -  istakao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je naveo da SAD nisu preduzimale neophodne akcije za eliminisanje kršenja svojih obaveza prema tom sporazumu i dodao da “uprkos otvorenosti Ministarstva odbrane Rusije za suštinski dijalog o pitanjima ispunjavanja obaveza koje su strane preuzele prema Sporazumu o likvidaciji raketa, SAD nisu pružile nikakve dokaze koji bi potkrepili navedenu poziciju - prenio je “Sputnjik”.

Konašenkov je rekao da SAD više godina stvarno “krše odredbe Sporazuma i faktički su stvorile uslove za proizvodnju raketa zabranjenih tim sporazumom”.

- Ministarstvo odbrane Rusije ponudilo je američkoj strani da u periodu prije isteka Sporazuma o likvidaciji raketa preduzme neophodne mjere za vraćanje na strogo poštovanje Sporazuma - rekao je Konašenkov.

On je precizirao da je SAD predloženo da se vrate poštovanju Sporazuma tako što će uništiti univerzalne lansere MK-41 postavljene na kopnu, za lansiranje razvijene krstareće rakete “tomahavk”, rakete-mete, koje su po svojim karakteristikama slične balističkim raketama kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa, kao i udarne bespilotne letjelice koje su po svojim karakteristikama prema Sporazumu definisane kao “krstareće rakete kopnenog baziranja”.

- Vojni ataše u Ambasadi SAD u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Rusije kako bismo mu uručili ovu notu - dodao je Konašenkov.

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je ranije da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će Sporazum biti raskinut “ako se Rusija ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest mjeseci”.

Recipročni odgovori

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, da će Rusija recipročno odgovoriti na sve odluke SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je istakao da Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u za Moskvu skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju “ostaju na stolu, a vrata otvorena”, ali i naredio da ruska strana ne inicira pregovore o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana