Умро јеврејски осветник Јозеф Хармац

Срна
Умро јеврејски осветник Јозеф Хармац

Тел Авив - Познати јеврејски осветник Јозеф Хармац, који је преживио холокауст и организовао један од највећих напада Јевреја на бивше нацистичке мучитеље, умро је у 91. години.

Његов син Ронел Хармац, потврдио је да је Хармац умро јуче.


Хармац је један од неколицине преосталих јеврејских "Осветника" који су извршили масовно тровање бивших официра СС у америчком логору за ратне заробљенике 1946. године, када се разбољело више од 2.200 Нијемаца, али нико није умро.

Хармац, који је рођен у Литванији и којем је током холокауста побијена скоро цијела породица, бранио је у изјави агенцији АП прошлог мјесеца поступке своје групе Накам /на хебрејском "освета"/.

"Није нам било јасно зашто не може да дође до освете", рекао је он.

Упркос снажној жељи за осветом, већина преживјелих била је превише изморена или очајна да мисли о томе. Међутим, ова група од око 50, већином младих мушкараца и жена, која се већ борила у покретима отпора, није могла да дозволи да злочини остану некажњени.

Чланови групе успјели су да се запосле у пекари која је снабдијевала логор Сталаг 13 у Лангвасеру, у близини Ниренберга, и чекали су прилику да нападну хиљаде бивших припадник СС, који су били у заробљеништву.

У акцији 13. априла 1946. године, припадници ове групе су у 3.000 векни хљеба ставили арсеник са циљем да убију 12.000 нациста.

Хармац је рекао да је његов циљ био једноставан - убити што више Нијемаца.

И данас остаје мистерија зашто операција није успјела, односно зашто арсеник, којег је било довољно да убије десетине хиљада људи, није дјеловао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана