Умро бивши лидер Кју Клукс Клана

Агенције
Умро бивши лидер Кју Клукс Клана

Некадашњи вођ Кју Клукс Клана (ККК) Едгар Реј Килен који је осуђен 2005. због убиства тројице активиста за грађанска права четири деценије раније на три узастопне казне од 20 година затвора, умро је у затвору у 93. години, саопштила је служба за затворе државе Мисисипи.

У саопштењу се наводи да ће бити урађена аутопсија али да нема сумње да је Килен умро природном смрћу.

Активисти Џејмс Чејни, Мајкл Швернер и Ендру Гудман ухапшени су због саобрћајног прекршаја 1964. док су истраживали паљење црначке цркве код Филаделфије, у Мисисипију. Замјеник шерифа их је потом пустио, али је претходно обавијестио Кју Клукс Клан, чији су припадници 21. јуна 1964. убили тројицу активиста.

Тијела убијених пронађена су 44 дана касније, а тадашњи гувернер Мисисипија је до тада тврдио да је њихов нестанак превара.

Смрт тројице активиста је шокирала САД, допринијела усвајању Закона о грађанским правима из 1964. и била приказана у филму "Мисисипи у пламену" из 1988.

На првом суђењу, 1967, Килен, свештеник и радник у пилани, није осуђен јер порота није могла да донесе једногласну пресуду, будући да је једна чланица пороте тврдила да не може да осуди свештеника.

Он је осуђен тек 21. јуна 2005, за убиства из нехата, а сведоци су тврдили да је он био организатор Клана у више округа.

У интервјуу Асошиејтед пресу 2014, Килен је рекао да је сегрегациониста и да не вјерује у расну једнакост али да нема ништа против црнаца. За себе је говорио да није криминалац већ политички затвореник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана