Умро Станислав Петров, човjек који је спречио нуклеарни рат

Агенције
Умро Станислав Петров, човjек који је спречио нуклеарни рат

Москва - Совјетски официр Станислав Петров, који је спречио потенцијални нуклеарни рат између СССР и САД, умро је у 77. години.

Недуго након поноћи 26. септембра 1983. Станислав Петров био је на дужности и надгледао радарски систем упозорења у бункеру у близини Москве, када је на радару примjетио неколико ракета из САД према СССР.

Према протоколу, совјетска војска морала би да одговори нуклеарним нападом, али Петров је одлучио да неће да обавијести своје надређене.

"Када сам видио поруку упозорења, устао сам са столице. Знао сам да ћу сносити посљедице због моје одлуке", рекао је Петров прије седам година у интервјуу за "Раша тудеј".

Није пријавио могући напад јер је посумњао да се радило о компјутерској грешци. Наиме, сматрао је како би у случају америчког нуклеарног напада дошло до стотину истовремених лансирања ракета.

"Требало је да узмем телефон у руке, али нисам могао да се помакнем. Осјећао сам се као да се пржим на врућем тигању", рекао је Петров.

Умјесто напада, пријавио је грешку у систему.

"Након 23 минута схватио сам да се заиста ништа није догодило. Било је то велико олакшање", Петров је тек тада пријавио инцидент надређенима, који нису одобравали његову одлуку.

Прекршио је протокол и наређења, те је премјештен на мање одговорну позицију, а убрзо је и пензионисан.

Када је његова прича изашла у јавност 1998. године, хваљен је као "човјек који је спречио нуклеарни рат".

"Прво сам био изненађен када су људи почели да ме називају јунаком. Никада се нисам сматрао јунаком - на крају крајева, само сам радио свој посао", рекао је он.

Петров је преминуо још 19. маја у свом дому недалеко од Москве.

Његова прича изашла је у јавност захваљујући њемачком политичком активисти Карлу Шумахеру, који је са њим одржавао контакт током година. Попов је живио скромно, далеко од очију јавности, па је тако Шумахер тек недавно сазнао и за његову смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана