Umjesto čitanja i pisanja učili da pucaju oružjem

Agencije
Umjesto čitanja i pisanja učili da pucaju oružjem

Berlin - Iako je "Kalifat" u Siriji i Iraku sveden na dva odsto nekadašnje teritorije i Islamska država blizu potpunog poraza, za njom će ostati veliki problem o kojem se malo govori - djeca boraca, od kojih se neka vraćaju u Evropu, piše "Dojče vele".

Teroristička organizacija Islamska država (IS) u Siriji i Iraku je najvećim dijelom uništena, a prema podacima američke vojske, džihadisti su u te dvije zemlje izgubili čak 98 odsto svoje teritorije. Namjera sirijske, iračke i američke vojske je da se i tih preostalih dva procenta teritorije osvoji.

Portparolka Pentagona Dana Vajt istakla je da je IS "slomljen i razbijen", ali i dodala da taj posao nije doveden do kraja.

- Sada je važno obezbijediti teren tako da se IS nikada više ne može uzdići - rekla je ona.

Taj cilj je, navodi "Dojče vele", teško postići iz jednog razloga: IS u Iraku i Siriji u najvećoj mjeri može biti fizički uništen, ali njegova ideologija i dalje živi.

Stoga bi sada, kako se navodi, trebalo raditi na borbi protiv "imidža" IS-a.

Džihadistička organizacija vraća se u svoj stari organizacioni oblik u vidu gerilskih borbi, ocjenjuje Al-Džazira. I dalje brojni dobrovoljci pokušavaju da se priključe redovima IS-a, ali im poteškoće stvara prelazak dobro obezbijeđene turske granice sa Sirijom, koja je ranije za džihadiste bila vrlo propustljiva.

Pored dobrovoljaca koji iz inostranstva dolaze u IS, snage bezbjednosti u Siriji i Iraku se suočavaju s još jednim problemom, a to je ideološko i psihološko nasljeđe IS-a na teritorijama koju je kontrolisao.

Činjenica je da je IS u većini tih područja vladao jedva više od tri godine, međutim, kako "Dojče vele" navodi, za mlade ljude tri godine su dug vremenski period, naročito za djecu koja su u najranijoj dobi trpjela ili svjedočila nasilju džihadista, brutalnim javnim kažnjavanjem i pogubljenjima.

- Sve i da nisu morali da prolaze kroz obuku, oni bi sa sobom mogli da nose sjećanja na život u ratnoj zoni - kaže Dan Vegemans iz Instituta za bezbjednost i globalne poslove na Univerzitetu Lajden za onlajn magazin "Al-monitor".

Mladi su za to vrijeme, umjesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje naoružanjem.

- Velike su šanse da tamo stasava jedna izgubljena generacija - izjavio je stručnjak za terorizam iz Opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Njujorku Nadim Huri.

Pri tome će i mnogi odrasli imati poteškoća da iza sebe ostave vrijeme pod vladavinom IS-a.

- Njima teško pada suočavanje sa prošlošću - kazao je Huri.

Problem "izgubljene generacije" koju je proizveo IS bi, kako se navodi, u drugoj formi uskoro trebalo da stigne i do Evrope. Riječ je o stotinama djece koju su roditelji odveli u Siriju i Irak ili su tamo, u redovima IS-a, ona rođena.

"Dojče vele" navodi da još nije jasno na koji način će se evropske države baviti ovom djecom, a da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje.

Belgija, na primjer, djeci mlađoj od deset godina dozvoljava nesmetan ulazak u zemlju, a preduslov za to je uzimanje DNK uzoraka, kako bi se moglo dokazati da su to zapravo djeca belgijskih boraca IS-a, navodi se.

U decembru se troje djece boraca IS-a sa francuskim pasošem, koja su se do tada nalazila u pritvoru iračkih vlasti, avionom vratilo u Pariz.

U Holandiju se takva djeca načelno mogu vratiti iz inostranstva, ali tamošnja vlada trenutno nema namjeru da im omogući dobijanje holandskog državljanstva, piše "Dojče vele".(Agencije)

Potencijalne opasnosti

I Njemačka, kako se navodi u analizi "Dojče velea", želi da omogući povratak njemačkih boraca iz IS-a. Ali, već sada pripadnici Službe za zaštitu ustavnog poretka upozoravaju na potencijalne opasnosti, naročito kad su u pitanju starija djeca.

- Vidimo opasnost u tome što se djeca džihadista iz ratnih zona u Njemačku vraćaju islamistički socijalizovana i u skladu s tim ideološki usmjerena. Na taj način se ona ovdje mogu iskoristiti za stvaranje nove generacije džihadista - rekao je predsjednik Službe Hans-Georg Masen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana