Ultimatum SAD: Asad pada do 1. avgusta ili novi pristup

Agencije
Ultimatum SAD: Asad pada do 1. avgusta ili novi pristup

Vašington - Državni sekretar SAD Džon Keri kaže da sirijska vlada i oni koji je podržavaju u Moskvi i Teheranu imaju rok do avgusta da počnu tranziciju za smenu Asada.

Ukoliko se to ne dogodi biće suočeni s novim pristupom SAD za kraj petogodišnjeg rata u Siriji.

Imajući u vidu mnogobrojne neispunjene pretnje SAD tokom čitavog sukoba, od proglašenja da su Asadovi dani odbrojani još prije pet godina do pretnje vojnom akcijom ako se upotrebi hemijsko oružje, nije jasno kakve bi posljedice mogao imati Kerijev ultimatum, ocjenjuje agencija AP.

Američka agencija navodi i da je malo vjerovatno da će vlada SAD, koja se dugo protivila aktivnijoj američkoj ulozi u borbama u Siriji, značajno pojačati svoje vojno prisustvo u Siriji uoči izbora za novog šefa Bijele kuće.

"Datum za tranziciju je 1. avgust. Došli smo do maja. Ili će se nešto desiti u ovih narednih par mjeseci ili SAD traže veoma drugačiji put", rekao je Keri novinarima u Stejt departmentu.

Keri je osudio napad na bolnicu u Alepu u kojem je ubijeno najmanje 20 ljudi i rekao da je raketa izgleda ispaljena s teritorije pod kontrolom pobunjenika.

On je rekao da su SAD protiv nasilja nad civilima, bez obzira da li ga čini Asadov režim ili opozicione trupe, ali je najviše kritikovao Asada, Rusiju i Iran koje podržavaju njegov režim.

"Ako Asad ne prihvati to, očigledno će biti posljedica. Jedna od njih bi mogla da bude totalno uništenje prekida vatre i vraćanje na rat. Mislim da Rusija to ne želi. Mislim da Asad neće imati koristi od toga. Moglo bi biti i drugih posljedica o kojima se raspravlja. To je za budućnost", rekao je Keri.

On je rekao da SAD i Rusija rade na detaljima trajnijeg primirja koje bi obuhvatilo Alep, ali je i naglasio da opozicija nikada neće prihvatiti Asadovo liderstvo.

Keri je rekao da je prenio kolegama u Moskvi i Teheranu da mira neće biti u Siriji ako ne budu spremni na novu sirijsku vladu.

"Asad ne može ujediniti zemlju", rekao je Keri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana