Ултиматум САД: Асад пада до 1. августа или нови приступ

Агенције
Ултиматум САД: Асад пада до 1. августа или нови приступ

Вашингтон - Државни секретар САД Џон Кери каже да сиријска влада и они који је подржавају у Москви и Техерану имају рок до августа да почну транзицију за смену Асада.

Уколико се то не догоди биће суочени с новим приступом САД за крај петогодишњег рата у Сирији.

Имајући у виду многобројне неиспуњене претње САД током читавог сукоба, од проглашења да су Асадови дани одбројани још прије пет година до претње војном акцијом ако се употреби хемијско оружје, није јасно какве би посљедице могао имати Керијев ултиматум, оцјењује агенција АП.

Америчка агенција наводи и да је мало вјероватно да ће влада САД, која се дуго противила активнијој америчкој улози у борбама у Сирији, значајно појачати своје војно присуство у Сирији уочи избора за новог шефа Бијеле куће.

"Датум за транзицију је 1. август. Дошли смо до маја. Или ће се нешто десити у ових наредних пар мјесеци или САД траже веома другачији пут", рекао је Кери новинарима у Стејт департменту.

Кери је осудио напад на болницу у Алепу у којем је убијено најмање 20 људи и рекао да је ракета изгледа испаљена с територије под контролом побуњеника.

Он је рекао да су САД против насиља над цивилима, без обзира да ли га чини Асадов режим или опозиционе трупе, али је највише критиковао Асада, Русију и Иран које подржавају његов режим.

"Ако Асад не прихвати то, очигледно ће бити посљедица. Једна од њих би могла да буде тотално уништење прекида ватре и враћање на рат. Мислим да Русија то не жели. Мислим да Асад неће имати користи од тога. Могло би бити и других посљедица о којима се расправља. То је за будућност", рекао је Кери.

Он је рекао да САД и Русија раде на детаљима трајнијег примирја које би обухватило Алеп, али је и нагласио да опозиција никада неће прихватити Асадово лидерство.

Кери је рекао да је пренио колегама у Москви и Техерану да мира неће бити у Сирији ако не буду спремни на нову сиријску владу.

"Асад не може ујединити земљу", рекао је Кери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана