Улазак у Шенген коштаће 50 евра?

В. К.
Улазак у Шенген коштаће 50 евра?

Брисел - Становници БиХ могли би ускоро да плаћају таксу за улазак у земље чланице ЕУ, а износи којима се спекулише достижу и 50 евра.

ЕУ разматра могућност увођења такси које ће плаћати грађани земаља које нису чланице ЕУ, а нису им потребне визе за путовања у земље шенгенске зоне, што би се могло односити и на држављане БиХ. Систем ЕУ за информације и одобравање путовања (ETIAS), који би требало да буде представљен у новембру, примјењивао би се за становнике земаља којима нису потребне визе за шенгенску зону, док ће грађани чланица ЕУ бити изузети захваљујући начелу слободног кретања радника.

Из Дирекције за европске интеграције БиХ јуче нисмо добили одговоре на питања да ли су упознати са намјерама ЕУ и да ли је познато колико ће грађане коштати улазак у шенгенску зону. Европски медији наводе да се процјењује да ће ЕУ, ако уведе ETIAS тарифе од 13 евра, прикупити више од 500 милиона евра за европски буџет сваке године. Један извор из ЕУ рекао је да би сума могла да буде много већа јер о тарифама још није постигнут договор и да ће оне вјероватно бити више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана