Украјина неће да слави са Русијом

Танјуг
Украјина неће да слави са Русијом

Беч - Русија и Украјина ове године у Аустрији неће заједно обиљежавати годишњицу краја Другог свјетског рата, пише бечка штампа.

Амбасадор Украјине Олександер Шерба обавјестио је руског колегу да његова земља ове године у Бечу неће учествовати на заједничким манифестацијама сјећања на окончање Другог свјетског рата.

Амбасада Русије је претходно позвала украјинског представника на традиционално полагање вијенаца на бечко Централно гробље и на споменик војницима бившег Совјетског савеза.

Шерба је у писму навео да амбасада Украјине, пошто јој је датум везан за ослобађање Европе светиња, планира да полажи вијенце на спомен обиљежја, али то неће учинити са представницима Русије, све док је окупирана украјинска територија.

"Надам се да ће услиједити вријеме да амбасадори Украјине и Русије поново могу полагати цвијеће на гробове својих предака у Европи. Пут помирења и опраштања, међутим, биће дуг", навео је Шерба у писму свом руском колеги Сергеју Нечајеву.

Од распада СССР-а представници држава раније заједничке земље традиционално су обиљежавали крај Другог свјетског рата - 9.маја.

Поводом 70-те годишњице окончања рата ове године су у Аустрији биле планиране бројне манифестације.

Тако амбасада Русије у Бечу планира за 13. април - Дан ослобађања главног града Аустрије, као и за 8. мај полагање вијенаца на гробљу руским војницима и испред споменика совјетској армији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана