Uhapšen vođa kulta Sveta smrt

Glas Srpske
Uhapšen vođa kulta Sveta smrt

SIJUDAD MEKSIKO - Vođa kulta "Sveta smrt" David Romo uhapšen je i optužen da je učestvovao u otmici i predstavljao se kao član narko-kartela Zetas.

Četrdesetdvogodišnji Romo, sveštenik kulta "Sveta smrt", koji ima milione sljedbenika u Sjevernoj i Južnoj Americi, predstavljen je medijima u prestonici Meksika, prenosi Tanjug.

On je uhapšen krajem decembra, zajedno sa još osam osoba, među kojima je i jedan maloljetnik, prenijela je agencija Rojters.

Optužen je za pomaganje u otmici dvije starije osobe i stavljanje novca od otkupnine na svoj račun u banci, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca.

Romo je negirao optužbe i rekao da njegova crkva osuđuje nasilje i nije povezana sa krijumčarima narkotika, ali da su njena vrata otvorena za svakoga.

"Sveta smrt" prikazuje se u liku kostura u odjeći sveca, sa kosom u ruci, a kult možda ima porijeklo u bogovima smrti koje su slavili Asteci i Maje.

Sljedbenici, među kojima su uglavnom pripadnici nižih klasa i kriminalci, na oltaru uglavnom ostavljaju tekilu, rum, pivo, cigarete, novac, cvijeće i svijeće, naveo je Rojters.

Iako poklonici sebe nazivaju katolicima, Katolička crkva osuđuje taj kult.

U međuvremenu, u oružanom napadu u meksičkom gradu Montereju na ulici su ubijene dvije starije osobe i 13-godišnji dječak.

U napadu su ranjeni dječakov brat blizanac i još dva muškarca. Vlasti još ne znaju ko bi mogao da bude napadač, a nije poznat ni motiv ubistava, iako se spominje da meksički narko-karteli regrutuju mlade članove.

Zetas

Tužilac Migel Anhel Mansera rekao je da su se devetorica uhapšenih predstavila kao članovi grupe Zetas, jedne od najnasilnijih narko-bandi u Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana